Ολοι εναντίον Σόιμπλε! Καταιγισμός επικρίσεων από Ευρωπαίους

Ομοβροντία δηλώσεων εναντίον του εμμονικού Herr Σόιμπλε • Φωνές ακόμη και στη Γερμανία τον κατηγορούν για ανάρμοστη και σχιζοφρενική συμπεριφορά στον δρόμο για το Eurogroup  Εχει καταφέρει να δημιουργήσει παντού εχθρούς! Ο λόγος για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χθες δέχθηκε πυρά από παντού (συμπεριλαμβανομένης της χώρας του), με αφορμή το Eurogroup στο Λουξεμβούργο, που ακόμη μία φορά σημαδεύτηκε από τις εμμονές του!

«Σχιζοφρενική» χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του Γερμανού υπουργού, που ζητά παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά απορρίπτει την απομείωση του ελληνικού χρέους, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Πρασίνων Aντον Χοφράιτερ, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt», ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου χαρακτήρισε «κακόπιστη» τη συμπεριφορά του Γερμανού υπουργού. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, ο Σόιμπλε εμποδίζει τη συμφωνία με την Ελλάδα για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης – τις γερμανικές εκλογές.

«Ανάρμοστη» χαρακτήρισε τη στάση Σόιμπλε στο θέμα των ελαφρύνσεων ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ, προσθέτοντας ότι «ο κ. Σόιμπλε δεν ομιλεί εκ μέρους ολόκληρης της γερμανικής κυβέρνησης». Το πυρ ομαδόν κατά του Σόιμπλε συμπληρώθηκε με την οξεία κριτική του επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, που κάλεσε ευθέως τον Γερμανό υπουργό «να πάψει να αντιτίθεται στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας». «Οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν πληγεί πολύ σκληρά από τις πολιτικές λιτότητας. Ηρθε η ώρα να σταματήσει αυτό» τόνισε.

«Καημένε Αλέξη»

Την ίδια ώρα, άρθρο του περιοδικού «Politico» χλευάζει τις προσπάθειες του Ελληνα πρωθυπουργού να πετύχει ελάφρυνση του χρέους. Ξεκινώντας με τη φράση «Καημένε Αλέξη Τσίπρα», το άρθρο αναφέρει πως η χώρα μας είναι «όμηρος της Γερμανίας» και πως από την αρχή της κρίσης το να τιμωρείται η Ελλάδα για παραδειγματισμό ήταν πάντα μέρος της γερμανικής στρατηγικής.

Απορρίπτοντας μια ανάλογη τύχη για τη χώρα του, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βαζικόφσκι απέδωσε την απροθυμία της χώρας του να μπει στο ευρώ στο παράδειγμα της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε «de facto αποικία».

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

«Είχαμε συμφωνήσει με την Αθήνα πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά ήθελαν χρόνο»

Λίγο προτού ξεκινήσει η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φρόντισε για ακόμη μια φορά να καρφώσει την ελληνική κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι υπήρχε συμφωνία εδώ και τρεις βδομάδες, αλλά η ελληνική πλευρά ζήτησε περισσότερο χρόνο για «να διαχειριστεί επικοινωνιακά το θέμα»!

Ειδικότερα, ο δρ Σόιμπλε δήλωσε: «Δεν χρειαζόμαστε κανέναν συμβιβασμό, πριν από τρεις εβδομάδες είχαμε καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα, οι Ελληνες χρειάζονταν τρεις εβδομάδες χρόνο ακόμα και για την επικοινωνία (του θέματος) στη χώρα τους».

Πρόσθεσε δε ότι «οι φωνές πληθαίνουν από την Ελλάδα ότι πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες. Στη Γερμανία δεν έλειψαν ποτέ. Αν οι Ελληνες τηρήσουν τις συμφωνίες, θα γλιτώσουμε χρόνο στο μέλλον».

Νέο «άδειασμα»

Ουσιαστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συνέχισε χθες το «άδειασμα» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και το «άνοιγμα» προς τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Για το θέμα των ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε: «Η συμφωνία του Μαΐου 2016 είναι το πλαίσιο και αυτό παραμένει επίσης. Η Ελλάδα αρχίζει να έχει ήδη μια περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές, κάτι το οποίο συνέβη και στην τελευταία χρονιά της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά δυσκόλεψε πολύ λόγω των νέων εκλογών και των προστριβών που προέκυψαν». Στη γραμμή Σόιμπλε κινήθηκε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, που «άδειασε»… κομψά τον Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις του περί προσφυγής στη Σύνοδο Κορυφής. «Εχουμε εδώ έναν πολύ καλό υπουργό και φίλο, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ενεργεί στο όνομα της Ελλάδας. Η εμπειρία μου είναι ότι είναι καλύτερο να βρίσκονται οι λύσεις στο Eurogroup. Οι αρχηγοί κρατών δεν θέλουν να εμπλέκονται σε αυτό» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Η… Σύνοδος Κορυφής έγινε μέσω τηλεφώνου

Μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών με Ευρωπαίους ομολόγους του και με επικεφαλής των θεσμών που πρωταγωνιστούν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είχε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα ικανοποιούσε τις ελληνικές θέσεις στο Eurogroup του Λουξεμβούργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε ακόμη μία φορά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια να τους πείσει πως στην απόφαση του Eurogroup θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Δεν έγινε γνωστό ωστόσο ποιες απαντήσεις έλαβε και αν η κυρία Μέρκελ παρέπεμψε το θέμα στους… υπουργούς Οικονομικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε επίσης με την Κριστίν Λαγκάρντ για να ξεκαθαριστεί η στάση που θα κρατούσε το ΔΝΤ, αλλά και με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στον οποίο έθεσε, μεταξύ άλλων, το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Αυστηρό μήνυμα από τον Παυλόπουλο

Το ζήτημα του δημόσιου χρέους ανέδειξε εκ νέου χθες ο Προκόπης Παυλόπουλος, καλώντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εγκαταλείψει την επίμονη στάση του εναντίον μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε χαρακτηριστικά πως «οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν αντάξιο ενός μεγάλου Ευρωπαίου». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ένας σοβαρός Ευρωπαίος, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα ήθελε να πάρει τη σωστή απόφαση πριν από τις γερμανικές εκλογές». Σημείωσε, τέλος, ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και υλοποίησε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, και είναι η σειρά των Ευρωπαίων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Πισώπλατη μαχαιριά για την Ελλάδα από τον ESM

Ούτε τα προσχήματα δεν τήρησε χθες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στην ετήσια έκθεσή του, επιβεβαιώνοντας ότι ακολουθεί κατά γράμμα τις προσταγές του Βερολίνου! Προτού καν ξεκινήσει η απογευματινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δημοσιοποίησε το μεσημέρι τη φετινή έκθεσή του για τις οικονομίες της ευρωζώνης, στην οποία προεξοφλούσε ότι πρόσθετα μέτρα για το ελληνικό χρέος μπορεί να εξεταστούν το 2018, εάν κριθεί αναγκαίο και υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί επιτυχώς το 3ο Μνημόνιο.

Ο ESM υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα «μπορεί να σταθεί μόνη της όσο εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές της» και προαναγγέλλει τις επόμενες απαιτήσεις των πιστωτών, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, διατήρηση της μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ενίσχυση της ανεξαρτησίας των ιδιωτικοποιήσεων από πολιτικές επιρροές και πλήρης ενεργοποίηση του Κατοχικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Η έκθεση τονίζει ότι η χώρα μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, καθώς «η πολιτική και η οικονομική αβεβαιότητα αποσταθεροποιούν το επιχειρηματικό περιβάλλον». Το οξύμωρο είναι πως ο ESM υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα περιορίζονται από το μεγάλο φορολογικό βάρος, σαν να μην επέβαλαν οι πιστωτές τη σκληρή λιτότητα!

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα