Βάλτε βέτο για το καρτέλ

Ας ξαναγυρίσουμε πίσω το «φιλμ» της σκηνής που οδήγησε στη δολοφονία του 11χρονου μαθητή δημοτικού στο Μενίδι. Καρέ καρέ. Ας δούμε τι προηγήθηκε της στιγμής που το δάχτυλο του νεαρού Αθίγγανου πάτησε τη σκανδάλη και η βολίδα κατευθύνθηκε στο κρανίο του άτυχου νεαρού. Προηγήθηκε αυτής η διακίνηση ναρκωτικών από μέλη της συγκεκριμένης οικογένειας. Προηγήθηκε η σύλληψή τους από την Αστυνομία. Προηγήθηκε η προσαγωγή τους στην ελληνική Δικαιοσύνη. Προηγήθηκε επίσης η δικαστική απόφαση με βάση τον νόμο περί μη προφυλάκισης του διακινητή των ναρκωτικών. Αυτά προηγήθηκαν του τσιγγάνικου πανηγυρισμού με τα όπλα και της αφαίρεσης μιας ζωής στο ξεκίνημά της.

Ποια θέματα προκύπτουν από την ανάλυση του φιλμ; Πού βρήκε τα ναρκωτικά η οικογένεια για να τα διακινεί; Γιατί ο έμπορος δεν προφυλακίστηκε; Γιατί οι Τσιγγάνοι χλεύαζαν τις Αρχές; Η απάντησή τους φοβάμαι ότι θα μας οδηγήσει σε δυσάρεστες απαντήσεις, αλλά πρέπει να τις δώσουμε. Ξεκινώ από το τέλος προς την αρχή. Το δικαστήριο δεν προφυλάκισε τον έμπορο γιατί η επιεικής ισχύουσα νομοθεσία αφήνει τους εμπόρους έξω. Αρχισε με τον νόμο Παρασκευόπουλου που τους απελευθέρωσε και συνεχίζεται στη βάση των νέων ρυθμίσεων ΣΥΡΙΖΑ με την αποφυγή της προφυλάκισης εμπόρων. Αν συνειδητοποιήσουμε αυτήν την πραγματικότητα, θα καταλάβουμε γιατί δεν πρέπει να κατηγορούμε την Αστυνομία και θα πάψουμε να ασχολούμαστε με τον αριθμό της δύναμής της στη συγκεκριμένη περιοχή. Εάν η Αστυνομία τούς συλλαμβάνει τη μια μέρα και την επομένη τους βλέπει να κυκλοφορούν ελεύθεροι βάσει δικαστικών αποφάσεων, γιατί να κάνει επιχειρήσεις, ακόμη και αν στο Μενίδι σταλούν 100 άνδρες για ενισχύσεις;

Η καρδιά του προβλήματος σε πρώτη ανάγνωση, λοιπόν, είναι ο νόμος. Αυτός πρέπει να αλλάξει. Εν προκειμένω όμως δεν είναι η ουσία του προβλήματος. Η ουσία του προβλήματος είναι πού βρίσκουν οι έμποροι τα ναρκωτικά. Εδώ το πράγμα γίνεται πιο περίπλοκο. Το κορυφαίο θέμα της ατζέντας στην «προεκλογική» Αλβανία αυτόν τον καιρό είναι το καρτέλ των ναρκωτικών. Των ναρκωτικών που καταλήγουν στην Ελλάδα και την Ιταλία. Το ομολογούν μόνοι τους οι ίδιοι οι Αλβανοί. Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας Μέτα, που δεν έχει ακόμη αναλάβει καθήκοντα, υπέδειξε προχθές δημόσια τον πρωθυπουργό Ράμα ως ηθικό αυτουργό. Το επισημαίνουν διεθνείς οργανισμοί. Το καταγγέλλει η Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου παρακολούθησης Ναρκωτικών με έδρα τη Λισαβόνα, που υποδεικνύει τη χώρα αυτή για το 2017 ως «έναν από τους κυριότερους καλλιεργητές κάνναβης». Το λένε οι Ιταλοί. Η Guardia di Finanza προσφέρθηκε να βοηθήσει την αλβανική αστυνομία στην καταδίωξη.

Το λέει η ΕΚΤ, που διαπίστωσε έκπληκτη ότι η ισοτιμία ευρώ - λεκ έφθασε στο χαμηλότερο σημείο των εννέα ετών, κάτι που αποδίδεται στην υπερπροσφορά ευρώ κατά την εμπορία ναρκωτικών. Το δείχνουν και οι αριθμοί. Δέκα τόνους κάνναβη από την Αλβανία έχουν κατασχέσει οι Αρχές μας. Η γείτων έχει πνίξει με ναρκωτικά την Ελλάδα. Το λένε όλοι, αλλά δεν το λέμε ακόμη εμείς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αποψή μας είναι ότι μαζί με τα θέματα της ελληνικής μειονότητας και την ΑΟΖ το ζήτημα του καρτέλ των ναρκωτικών στην Αλβανία πρέπει να αποτελέσει αιτία ελληνικού βέτο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. μελλοντικά. Δεν καταλαβαίνουν αλλιώς αυτοί.

Μανώλης Κοττάκης