Πύρινη κόλαση με δεκάδες νεκρούς στην Πορτογαλία

Σε λίγες ώρες ξέσπασαν πάνω από 60 φωτιές από κεραυνούς, βυθίζοντας τη χώρα στο πένθος

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Εικόνες απόλυτης καταστροφής και έντονη μυρωδιά θανάτου είναι ό,τι άφησαν πίσω τους οι πύρινες γλώσσες που κατέκαψαν τα πάντα στο διάβα τους το Σαββατοκύριακο που πέρασε στην κεντρική Πορτογαλία, βυθίζοντας τη χώρα στο πένθος. Τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πολλοί εκ των οποίων βρήκαν φρικτό θάνατο στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν οδικώς τις περιοχές που είχαν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ πάνω από 50 άτομα τραυματίστηκαν.

Μεταξύ των νεκρών, στο πύρινο μέτωπο που εξαπλώθηκε, το Σάββατο, στην περιοχή Πεντρογκάο Γκράντε ήταν ένα τετράχρονο αγόρι, ο Ροντρίγκο Ροζάριο, του οποίου το άψυχο κορμί βρέθηκε, σύμφωνα με τη γιαγιά του, απανθρακωμένο δίπλα σ’ ένα αυτοκίνητο, μέσα στο οποίο λίγο πριν είχε καεί ζωντανός ο θείος του. Ο μικρός Ροντρίγκο δεν ήταν όμως το μοναδικό ανήλικο θύμα, καθώς άλλα τρία παιδιά, ηλικίας 3 έως 6 ετών, εκτιμάται ότι συγκαταλέγονται μεταξύ των νεκρών.

Τις τελευταίες ώρες ομάδες ψυχολόγων έχουν αναλάβει να βοηθήσουν τους επιζήσαντες που βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, καθώς μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 24 ωρών ξέσπασαν πάνω από 60 πυρκαγιές! Από την πρώτη στιγμή υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς που μαίνεται ακόμη σε πολλά μέτωπα κατέβαλαν οι περίπου 1.700 πυροσβέστες, οι οποίοι επιχειρούν κατά μήκος του τεράστιου πύρινου μετώπου με τη βοήθεια και των αεροπλάνων που έστειλε η γειτονική Ισπανία.

Οι πυροσβέστες, ωστόσο, δεν έχουν σύμμαχο τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που κατά τόπους ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, δυσχεραίνουν το έργο τους. «Δυστυχώς είναι η μεγαλύτερη τραγωδία που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο δασικών πυρκαγιών» δήλωσε συντετριμμένος ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο οποίος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Με τον Πορτογάλο ομόλογό του Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα