Ολη η Ελλάδα δόξασε τον Μίκη

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Την περασμένη Δευτέρα όλη η Ελλάδα έδωσε ραντεβού για τον Μίκη της στο Καλλιμάρμαρο. Μία μεγαλειώδη συναυλία, που ακόμη και ο μέτριος ήχος της διοργάνωσης δεν θα μπορούσε να υποβαθμίσει την ιστορική αξία της, απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν προχθές στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Χιλιάδες άνθρωποι γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο προκειμένου να απολαύσουν το αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη, μια συναυλία στην οποία συμμετείχαν 1.000 ερμηνευτές από 30 χορωδίες από όλη την Ελλάδα. Εκεί, φυσικά, ήταν και ο σπουδαίος Ελληνας μουσικοσυνθέτης, ο οποίος, παρά την εύθραυστη υγεία του, βρέθηκε δίπλα στον κόσμο που τον ακολουθεί και τον αγαπά.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έφτασε στο στάδιο λίγο προτού αρχίσει η συναυλία και την παρακολούθησε από αναπηρικό αμαξίδιο, δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, υπό την αιγίδα του οποίου είχε τεθεί η εκδήλωση.

Επευφημίες

Μάλιστα, κατά την άφιξή του ο κόσμος δεν σταματούσε να τον επευφημεί και να τον χειροκροτεί. Δεν ήταν λίγες οι φορές που κατά τη διάρκεια της βραδιάς τού φώναζαν ρυθμικά συνθήματα όπως «Σε ευχαριστούμε» αλλά και «Σε αγαπάμε».

Η συναυλία με τίτλο «Ολη η Ελλάδα για τον Μίκη – 1.000 φωνές» ήταν ένα αφιέρωμα στον χορωδιακό συνθέτη από τη Συμφωνική Μαντολινάτα σε μουσική διεύθυνση του μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε συνθέσεις όπως «Του Μικρού βοριά», «Αστέρι μου, φεγγάρι μου», «Ομορφη πόλη», «Μέρα Μαγιού μού μίσεψες», «Δρόμοι παλιοί», «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», «Μαργαρίτα μαγιοπούλα», «Ανοιξε λίγο το παράθυρο», «Ασμα Ασμάτων», «Ποιος τη ζωή μου», «Βάρκα στο γιαλό», «Χρυσοπράσινο φύλλο», που αποδόθηκαν ξεχωριστά από τη συμφωνική και τους λυρικούς ερμηνευτές που συμμετείχαν, κάνοντας το στάδιο να δονείται από τα χειροκροτήματα.

Από τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς ήταν λίγο πριν από το τέλος, όταν, κατόπιν επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη, οι διοργανωτές τον ανέβασαν στη σκηνή για να διευθύνει ένα από τα ωραιότερα κομμάτια του, «Στο περιγιάλι το κρυφό». Λίγο πιο πριν είχε διευθύνει (από τη θέση του) το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», ενώ με τη βοήθεια του μαέστρου και της χορογράφου Σοφίας Σπυράτου (επιμέλεια σκηνοθεσίας) ο Μίκης Θεοδωράκης άφησε για λίγο το αμαξίδιο και σηκώθηκε όρθιος, κρατώντας το κιγκλίδωμα που υπήρχε στον χώρο, για να χαιρετήσει τους θεατές.

Τη συναυλία παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Μανώλης Γλέζος και άλλοι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, καθώς και καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και ο Σάκης Ρουβάς. Να θυμίσουμε πως το εν λόγω αφιέρωμα είχε ξαναπαρουσιαστεί τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα