Απίστευτο! 23 νησιά χωρίς ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

Τραγικές είναι οι ελλείψεις στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα ελληνικά νησιά, εν μέσω της θερινής περιόδου, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι 23 νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου δεν διαθέτουν ασθενοφόρο. Ανάμεσα σε αυτά, τρία νησιά των Σποράδων, η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος, που «βουλιάζουν» από Ελληνες και ξένους τουρίστες κάθε καλοκαίρι.

Υγειονομικά ανοχύρωτα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι και τα νησιά Μήλος, Κέα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Οινούσσες, Ψαρά, Κάρπαθος, Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Ιθάκη και Παξοί.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δεν είναι λίγες οι φορές που τις διακομιδές κάνουν ιερείς, δήμαρχοι, δημοτικοί υπάλληλοι, αστυνομικοί με τα υπηρεσιακά τους οχήματα ακόμα και πολίτες, ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη Σαντορίνη την περασμένη Κυριακή έγινε τροχαίο δυστύχημα, με τον ασθενή να βρίσκεται επί μία ώρα και 40 λεπτά στην άσφαλτο αβοήθητος, προτού φύγει από τη ζωή, καθώς το μοναδικό ασθενοφόρο βρισκόταν σε διακομιδή τουρίστα.

Μάλιστα, η δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών δεν βγαίνει στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, αλλά στο προσωπικό, στους νοσηλευτές και τους ιατρούς.

Από την πλευρά τους, το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΚΑΒ, αντί να ενισχύσουν το υπάρχον προσωπικό με προσλήψεις, οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα, προγραμματίζουν εθελοντικές μετακινήσεις διασωστών του ΕΚΑΒ των νησιών κατά τη διάρκεια της άδειάς τους. «Οι διασώστες των νησιών είναι ήρωες, εργάζονται χωρίς ρεπό και άδειες, προκειμένου το καλοκαίρι να υπάρχει κάλυψη του νησιού με ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία αναφέρεται και στις περιπτώσεις των νησιών που διαθέτουν ασθενοφόρο, όχι, όμως, επαρκή κάλυψη από διασώστες, καθώς -όπως αναφέρεται-, για να λειτουργεί ένα ασθενοφόρο όλο το 24ωρο, χρειάζονται 11 διασώστες.

Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος, η Πάρος και η Νάξος.