Αναπόφευκτη η παράταση στις δηλώσεις

Υπολείπεται η υποβολή στο TAXIS άλλων 2.305.704. Στα 990,32 ευρώ ο μέσος φόρος στα μέχρι στιγμής εκκαθαριστικά

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Πέντε ημέρες απομένουν για τη λήξη της προθεσμίας και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 3.894.296 φορολογικές δηλώσεις, από το σύνολο των περίπου 6.200.000 δηλώσεων. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι υπολείπεται η κατάθεση στο TAXIS άλλων 2.305.704 δηλώσεων, με αποτέλεσμα να πρέπει το σύστημα να υποδέχεται κοντά στις 300.000 φορολογικές δηλώσεις την ημέρα.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει απορρίψει το ενδεχόμενο παράτασης προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων, ωστόσο δεν αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς πυκνώνουν τα σχετικά αιτήματα.

Η Ενωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής ζητεί, με επιστολή της προς την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, την παράταση της υποβολής των δηλώσεων έως τις 26 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, από την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του τρέχοντος έτους, 1.502.867 νοικοκυριά -το 38,8% όσων υπέβαλαν δηλώσεις- θα πληρώσουν συνολικά 1.488.324.357 ευρώ, δηλαδή κατά μέσον όρο από 990,32 ευρώ.

3 δισ. ευρώ

Εκτιμάται ότι, όταν θα έχουν υποβάλει τις δηλώσεις και τα 6.200.000 νοικοκυριά, ο αριθμός των περιπτώσεων στις οποίες θα έχουν εκδοθεί χρεωστικά εκκαθαριστικά θα αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% του συνόλου, δηλαδή σε περισσότερα από 2.400.000 νοικοκυριά, το δε συνολικό ποσό φόρων που θα πρέπει να πληρώσουν τα νοικοκυριά αυτά υπολογίζεται ότι θα υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ. Συνεπώς, ο φόρος που αντιστοιχεί κατά μέσον όρο σε κάθε παραλήπτη χρεωστικού εκκαθαριστικού σημειώματος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει φέτος τα 1.250 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, είτε δοθεί παράταση είτε όχι, η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Ιουλίου, τη 2η έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και την 3η έως 30 Νοεμβρίου.

Τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα θα δηλωθούν κανονικά φέτος, με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες έχουν κρατήσει τις αποδείξεις. Αντίθετα, οι αποδείξεις που συγκεντρώνονται από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται από τον νόμο να μετρήσουν για το χτίσιμο του αφορολογήτου, ενώ έχει καταργηθεί πλέον η εν λόγω φοροαπαλλαγή.

Οι απλές αποδείξεις συναλλαγών που συγκέντρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να δηλωθούν φέτος στο έντυπο Ε1, γιατί το αφορολόγητο για μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχους θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση. Αλλωστε, για τον λόγο αυτόν ο σχετικός κωδικός 049 είναι κλειδωμένος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα