Προκαλούν οι αμετανόητοι του ΠΑΣΟΚ

Πλήρης κάλυψη Φώφης στον Σημίτη για τις μίζες και δίψα για εξουσία από τους καταστροφείς της χώρας

Σαν να μην άλλαξε τίποτε, το παρηκμασμένο και γερασμένο ΠΑΣΟΚ, σκιά του παλιού εαυτού του, έδωσε τον τόνο στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ΣΕΦ.

Τα πρόσωπα του Γαΐτη στο νέο σύμβολο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σηματοδοτούν απλώς το λίφτινγκ που θέλει να κάνει η Φώφη Γεννηματά στο κόμμα του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου και του Βαγγέλη Βενιζέλου. Η απόλυτη κάλυψη που έδωσε στον κ. Σημίτη η νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με ταυτόχρονη επίθεση στην κυβέρνηση, δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος ούτε θέλει ούτε μπορεί να ξεφύγει από το αμαρτωλό παρελθόν.

Ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία της στο κλείσιμο του συνεδρίου η κυρία Γεννηματά: «Ο πανικός τους τούς οδηγεί σε έναν απίστευτο κατήφορο, τους οδηγεί σε νέο γύρο επιθέσεων σκανδαλολογίας… Η απάντηση είναι για άλλη μια φορά ξεκάθαρη: Επιθέσεις στον πρωθυπουργό της χώρας που έβαλε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θωράκισε τη χώρα δεν πιάνουν. Θα πάρουν την περιφρόνηση που τους αξίζει».

Εάν κάτι έλειψε από το τριήμερο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ήταν κάθε ίχνος αυτοκριτικής για την καταστροφή της χώρας και για τον ενταφιασμό της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, τουλάχιστον από τους κυρίως υπευθύνους.
«Eάν είχαν υπάρξει συνεννόηση και συναίνεση το 2010 ή το 2011 με την απόφαση τότε των Βρυξελλών και το δημοψήφισμα, τώρα η χώρα θα είχε αφήσει πίσω της την κρίση» είπε o Γιώργος Παπανδρέου, ξεχνώντας ότι τον έριξε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. «Να φύγει το συντομότερο δυνατόν η σημερινή κυβέρνηση, μέσα από μια συντριπτική εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» ζήτησε ο κ. Βενιζέλος, μη μπορώντας να κρύψει το μένος του.

Εάν κυριάρχησε ένα στοιχείο, αυτό ήταν η διάθεση ρεβανσισμού. «Επιστρέψαμε και θα…» ήταν η φράση που ακουγόταν στα πηγαδάκια των συνέδρων. Μέλη δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, επιμελητηρίων, στελέχη του Δημοσίου, άνθρωποι που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στελέχωναν και νέμονταν τον κρατικό μηχανισμό επί δεκαετίες και θέλουν να επιστρέψουν στα πράγματα ήταν η πλειονότητα των συνέδρων.

Σκοτεινά πρόσωπα

Αλλά και στις πρώτες τιμητικές σειρές κάθονταν πρόσωπα βγαλμένα από τις πιο σκοτεινές ημέρες της μεταπολιτευτικής περιόδου. Εάν κάτι ενώνει τα υπολείμματα του «ένδοξου» παρελθόντος, είναι η έντονη επιθυμία να ξαναμπούν στο παιχνίδι της εξουσίας και να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ που πήρε τους ψηφοφόρους, τους οποίους θεωρούν ιδιοκτησία τους.

Από εκεί και μετά, διαφωνούν. Πρώτα η εκλογή αρχηγού από τη βάση τον Οκτώβριο, ιδρυτικό συνέδριο τον Δεκέμβριο του νέου φορέα, αφού θα έχει προηγηθεί και συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ήταν ο οδικός χάρτης της κυρίας Γεννηματά, χωρίς να διευκρινίζει αν ο νέος φορέας θα είναι ενιαίος ή πολυκομματικός. «Οχι πρώτα η εκλογή και μετά το ιδρυτικό συνέδριο, να μη βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο» απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Συμφωνεί σε αυτό και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜ.ΑΡ., που τα έχει βρει και με τον Σημίτη για το «ενιαίο φορέα».

«“Οχι” σε καρικατούρες τύπου της Ενωσης Κέντρου, ενιαία σύγχρονη ισχυρή πολιτική δύναμη» είπε στην ίδια κατεύθυνση ο Στέφανος Ξεκαλάκης. «Ισες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.» λέει η κυρία Γεννηματά, που όμως έστρεφε τα βέλη της μόνο κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Προσέγγιση με τη Ν.Δ. θέλουν ο Κώστας Σημίτης και Βαγγέλης Βενιζέλος. «Αυτόνομη παρουσία των συνιστωσών» λέει ο Γιώργος Παπανδρέου, που απλώς θέλει να υπάρχει για να μπορεί να ταξιδεύει ως επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Το καινούργιο σύμβολο με σκοπό να κρυφτεί το παρελθόν

Στο ξεκίνημά του, ο υπό ίδρυση νέος φορέας της Κεντροαριστεράς απέκτησε το σύμβολό του, που είναι εμπνευσμένο από τα πρόσωπα του ζωγράφου Γιάννη Γαΐτη και αφήνει σε δεύτερο πλάνο τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ. Το σύμβολο με τα πέντε πρόσωπα σε διαφορετικά χρώματα παραπέμπει στα πέντε κόμματα που απαρτίζουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αλλωστε και το βίντεο της παρουσίασης ξεκινά από τα σύμβολα των κομμάτων και καταλήγει στο νέο. Το τελικό αποτέλεσμα, πάντως, όπως λένε, άφησε ικανοποιημένους τους πέντε προέδρους (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ., ΚΙΔΗΣΟ, ΕΔΕΜ, ΚΙΝΗΣΕΙΣ) και τα επιτελεία τους. Μένει πια ο νέος φορέας να αποκτήσει αρχηγό και όργανα.

Σκληρές αλήθειες από τον Παύλο Γερουλάνο!

Αίσθηση προκάλεσε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η ομιλία του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος, χωρίς να ωραιοποιήσει τα πράγματα, υπογράμμισε ότι «τα κόμματα της Κεντροαριστεράς είναι ανύπαρκτα, διότι οι προτάσεις μας έγιναν λεία ενός απάνθρωπου νεοφιλελευθερισμού, που θέλει να δείξει ανθρώπινο πρόσωπο, και μιας κενής Αριστεράς που ψάχνει πολιτικό περιεχόμενο. Και εμείς γίναμε ο μέσος όρος των δύο» σημείωσε.

«Το δικό μας φως όμως, όσο είχαμε και όσο μας έμεινε, έρχεται από την υπόσχεση της απελευθέρωσης του Ελληνα. Και για αυτό πρέπει να γυρίσουμε στις ρίζες μας. Εκεί από όπου ξεκινήσαμε» ανέφερε ο πρώην υπουργός, προσθέτοντας πως «κόμμα που δεν μπορεί να δει το μέλλον μας, το μέλλον της χώρας, δεν έχει λόγο ύπαρξης». Κάλεσε δε τα στελέχη της Συμπαράταξης να αφήσουν την πορεία του επικοινωνιακού στρουθοκαμηλισμού, της ταμπέλας και της ατάκας και, όπως τόνισε, «ελάτε να μετουσιώσουμε μαζί το όραμα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, σε πολιτική πρόταση που αφορά κάθε Ελληνα σήμερα».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα