Στο κόσκινο της ΕΚΤ οι τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

Με την εντολή να «σαρώσουν» την πρόοδο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο κρίσιμο μέτωπο της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων καταφθάνουν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM).

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αποκάλυψε επιστολή της διευθύντριας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Σαμπίνε Λάουτενσλαγκερ προς την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στην οποία προαναγγέλλεται ότι «η ΕΚΤ θα κάνει επί τόπου αποστολές στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες το 2ο εξάμηνο του 2017, μια περίοδο κατά την οποία τα βασικά επιχειρησιακά μέτρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να έχουν ήδη εφαρμοστεί».

Ορόσημο για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων θεωρείται ο Σεπτέμβριος, καθώς ως τότε θα πρέπει να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Από την αποτελεσματικότητά τους και τη γενικότερη πρόοδο στο πεδίο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα εξαρτηθεί αν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ή όχι νέα ανακεφαλαιοποίηση το 2018.

Στο μεταξύ οι συνθήκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών δεν φαίνεται να ομαλοποιούνται στο εγγύς μέλλον, όπως υποδηλώνει η διετής παράταση (ως τις 30/6/2019) της ισχύος εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος για την κάλυψη πιστώσεων μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) στις τράπεζες που εδρεύουν στην Ελλάδα.

Η παράταση δόθηκε με τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή από τη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα