Χειρουργήσιμος ο διαβήτης 2

Θεραπεύεται παράλληλα με λαπαροσκοπική επέμβαση για την αντιμετώπιση βαρέων περιστατικών παχυσαρκίας

Από τη
Ρίτα Μελά

Οι νεότερες εξελίξεις στον τομέα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας (θέμα που αφορά άμεσα τη χώρα μας, καθώς το 60% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι) βρέθηκαν στο επίκεντρο του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικής της Παχυσαρκίας, που πραγματοποιήθηκε στις 23 και τις 24 Ιουνίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Σκρουμπής, καθώς και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Αννα Μαστοράκου επισήμαναν ότι το 60% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και το 19,5% πάσχει από νοσογόνο παχυσαρκία με σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία τους, όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρκίνος, καρδιαγγειακά και μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο διακεκριμένος χειρουργός καθηγητής Francesco Rubino, πρόεδρος του Τμήματος Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, προχώρησε σε μία σημαντική ανακοίνωση: «H λαπαροσκοπική βαριατρική χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβάλλονται οι παχύσαρκοι ασθενείς που έχουν δείκτη μάζας σώματος περισσότερο από 35-40, εκτός από τα οφέλη που προσφέρει, θεραπεύει παράλληλα τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Γι' αυτό είναι ανάγκη να ενημερωθούν οι γιατροί, ώστε οι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια να έχουν πρόσβαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου, που είναι κλινικά αποδεδειγμένη και οικονομικά αποτελεσματική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δρ Rubino, που ήταν ομιλητής του συνεδρίου, δήλωσε: «Με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες, ο διαβήτης τύπου 2 ανακηρύχθηκε επίσημα χειρουργήσιμη νόσος, με τη βαριατρική (επιστήμη που αντιμετωπίζει την παχυσαρκία) και τη μεταβολική χειρουργική να αποτελούν ενδεδειγμένες θεραπείες. Αυτό αποτελεί πραγματικά μια ιστορική εξέλιξη».
Σημειώνεται ότι αυτές οι επεμβάσεις γίνονται πλέον λαπαροσκοπικά, με όλα τα οφέλη των ελάχιστα επεμβατικών εγχειρήσεων, όπως μειωμένη παραμονή στο νοσοκομείο, λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, ταχύτερη ανάρρωση.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, η βαριατρική και μεταβολική χειρουργική αποτελεί μοναδική θεραπευτική πρόταση με μακροπρόθεσμα ικανοποιητικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, στην ίαση ή και στη βελτίωση των συνοδών νόσων, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών.