Βόμβα Αρείου Πάγου στη μονιμότητα

Ρεπορτάζ

Παναγιώτης Στάθης

Απόφαση-βόμβα του Αρείου Πάγου κρίνει πως είναι συνταγματικοί οι περιορισμοί των εργατικών δικαιωμάτων που επιφέρει η μνημονιακή νομοθεσία και συγκεκριμένα το Μνημόνιο 2. Η απόφαση ελήφθη από την πλήρη Ολομέλεια του δικαστηρίου (μειοψήφησαν έξι δικαστές) υπό την προεδρία της Βασιλικής Θάνου, ενώ ανάλογη απόφαση είχε εκδώσει και το Συμβούλιο Επικρατείας, κρίνοντας σύμφωνη με το Σύνταγμα την κατάργηση της ρήτρας μονιμότητας που ίσχυε στα ΚΤΕΛ και άλλους οργανισμούς.

Η ρήτρα αυτή ουσιαστικά περιελάμβανε ρυθμίσεις αυξημένης προστασίας για τους εργαζομένους από καταγγελίες των συμβάσεών τους, όμως καταργήθηκε με πράξη του υπουργικού συμβουλίου του 2012 κατ’ εφαρμογή του Μνημονίου 2.

Οι ρήτρες αυτές προστάτευαν τους συγκεκριμένους εργαζομένους και δεν μπορούσαν να ισχύσουν για αυτούς όσα ισχύουν για όλους τους άλλους εργαζομένους με βάση τις εργατικές διατάξεις για τις απολύσεις (νόμοι 2012/1920 και 3198/1951).

Το σκεπτικό του δικαστηρίου αναφέρει πως ο περιορισμός των εγγυήσεων στις απολύσεις αποσκοπεί, μεταξύ των άλλων, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ενώ είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των ενισχύσεων (εκείνης της περιόδου). Θυμίζει δε πως ανάλογο μέτρο είναι και η μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Να σημειωθεί ότι έξι μέλη του Αρείου Πάγου μειοψήφησαν, εκφράζοντας εντελώς αντίθετες απόψεις.

Στον Αρειο Πάγο είχαν προσφύγει πέντε εργαζόμενοι στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής (οδηγοί και εισπράκτορες), οι οποίοι απολύθηκαν με βάση τις εργατικές διατάξεις για τις απολύσεις (νόμοι 2012/1920 και 3198/1951) και όχι τις διατάξεις του γενικού κανονισμού προσωπικού των ΚΤΕΛ (Προεδρικό Διάταγμα 246/2006) που περιλαμβάνει τις «ρήτρες μονιμότητας» για την προστασία των εργαζομένων.

Αντιμέτωπη με νέο μπαράζ πυρκαγιών βρέθηκε χθες η Πυροσβεστική, που μέσα σε 12 ώρες (06.00-18.00) κλήθηκε να δώσει μάχη με τις φλόγες 32 φορές, σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στην Αττική, οι μεγαλύτερες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στο Κρυονέρι, στην Αρτέμιδα και στο Θορικό Λαυρίου, ενώ στο έλεος της φωτιάς και των ισχυρών ανέμων βρέθηκαν επίσης η Μεσσηνία (πυρκαγιές σε Μεταξάδα και Καλίτσαινα) και η Αρκαδία (φωτιά στην Επισκοπή Τεγέας).

Την ίδια ώρα, υπό πλήρη έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στο Μικροχώρι Ωρωπού και στην Αλφειούσα Ηλείας, που είχαν ξεσπάσει προχθές.
Στην Αρτέμιδα, οι φλόγες ξεπήδησαν από δασική έκταση, σε λόφο της περιοχής, σε μικρή απόσταση από τα σπίτια. Στο σημείο έσπευσαν 30 πυροσβέστες, 10 οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ελικόπτερο πραγματοποίησε ρίψεις νερού.

Στο Κρυονέρι, 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε χαράδρα, προτού οι φλόγες πλησιάσουν κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, η περιβαλλοντική καταστροφή είναι μεγάλη, καθώς κάηκαν εκατοντάδες πεύκα.
Τέλος, στο Λαύριο, η πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση, με 33 πυροσβέστες, 11 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο να επιχειρούν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τη γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, αυξημένος είναι σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιών σε Αττική, Κρήτη, Εύβοια, Κυκλάδες, Σάμο και Χίο, ενώ ισχυροί άνεμοι θα πνέουν και σε ανατολική Πελοπόννησο, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Λέσβο, Λήμνο και Σποράδες.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα