Κιτς σόου με χλαμύδες!

Τελετές παγανιστών στο Λιτόχωρο με κάλυψη από το Associated Press

Γραφικοί ή επικίνδυνοι; Το ερώτημα αφορά μια μικρή ομάδα Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι πιστοί του αρχαίου ελληνικού Δωδεκάθεου και προσπαθούν με τη δημοσιότητα, η οποία ουσιαστικά τροφοδοτεί την ύπαρξή τους, να συντηρούνται στην επικαιρότητα και να «διαφημίζουν» την αιρετική θεώρησή τους για το Θείο. Η γραφικότητά τους κέντρισε το ενδιαφέρον του Associated Press, το οποίο κάλυψε δημοσιογραφικά την καλοκαιρινή σύναξή τους.

Οι λίγοι πλανεμένοι «εθνικοί» φέρεται ότι προωθούν τον πολυθεϊσμό και τη λατρεία του Δωδεκάθεου και επιχειρούν με επικοινωνιακά τερτίπια, δήθεν πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα να επαναφέρουν και να συντηρήσουν στη δημόσια συζήτηση την ειδωλολατρία.

Πριν από λίγες ημέρες οι αυτοαποκαλούμενοι ως «αρχαιολάτρες» συγκεντρώθηκαν στο Λιτόχωρο της Πιερίας, στους πρόποδες του Ολύμπου, και με μια φολκλορική τελετή επιχείρησαν να παραστήσουν αρχαίες τελετουργίες. Μάλιστα, κάλεσαν και το Associated Press για να καλύψει τις τελετές τους, προκειμένου να αποσπάσουν διεθνή δημοσιότητα. Τέτοιου είδους τελετές δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Το ετήσιο προσκύνημα στην Πιερία έχει αρχίσει από το 1996, με πλήθος δραστηριοτήτων. Μάλιστα, οι τοπικές Αρχές βλέπουν σε αυτές τις εκδηλώσεις μια πολύ καλή ευκαιρία για την προσέλκυση τουριστών.

Το θέαμα στην Πιερία, όπως το κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός, θύμιζε περισσότερο καρναβάλι ή φολκλορικό δρώμενο για διασκέδαση παρά θρησκευτική τελετουργία. Ανδρες και γυναίκες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό φορούσαν χλαμύδες και σανδάλια, είχαν στο κεφάλι τους φύλλα από κισσό και κρατούσαν αναμμένες δάδες, ασπίδες και δόρατα. Η πομπή των χλαμυδοφόρων κατέληξε στο υπαίθριο αμφιθέατρο του χωριού, όπου πραγματοποιήθηκαν αρχαία πολιτισμικά δρώμενα.

Βέβαια, δεν είναι μόνο στο Λιτόχωρο που έκαναν την εμφάνισή τους οι αρχαιολάτρες παγανιστές, καθώς αντίστοιχα δρώμενα έχουν γίνει κατά καιρούς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Στο παρελθόν τελετές είχαν γίνει και στο μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, αλλά και στους στύλους του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα. Μάλιστα, οργανώσεις νεοπαγανιστών έχουν ζητήσει κατά καιρούς όχι μόνο την αναγνώριση της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, αλλά και την επαναφορά ακόμα και του Παρθενώνα (!) σε χρήση των οπαδών του Δωδεκάθεου.