Επιδότηση εισφορών για μπλοκάκια

Εως 350 ευρώ τον μήνα σε εργοδότες για να βάλουν στο μισθολόγιο όσους αμείβονται ήδη με Δελτίο Παροχής

Επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς, που θα ανέρχεται έως τα 350 ευρώ τον μήνα και θα έχει διάρκεια ενός έτους, είναι το μέτρο που πρόκειται να ενεργοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να «πείσει» τις επιχειρήσεις να εντάξουν στο μισθολόγιο όσους αμείβονται με «μπλοκάκια».

Το πλαίσιο που καταρχάς επεξεργάζονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αφορά περίπου 40.000 εργαζομένους που έως τώρα παρέχουν υπηρεσίες εξαρτημένης απασχόλησης με δελτίο παροχής υπηρεσιών (ΔΠΥ) σε έως δύο εργοδότες. Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι οι δικαιούχοι να είναι είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα, τα οποία απασχολούν εργαζομένους με δελτία παροχής υπηρεσιών, και να έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τη στιγμή της επίσημης έναρξης του προγράμματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου:
• Το πρόγραμμα θα αφορά την επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς καταρχάς για διάστημα δώδεκα μηνών για όσους «εργοδότες» επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με «μπλοκάκι» σε μισθωτό. Στην επιδότηση συμπεριλαμβάνεται και η εργοδοτική εισφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας. Ανώτατο όριο επιδότησης θα είναι τα 350 ευρώ τον μήνα.
• Θα αφορά καταρχάς 40.000 εργαζομένους, που σήμερα παρέχουν υπηρεσίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έως δύο «εργοδότες».
• Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απασχολούν εργαζομένους με δελτία παροχής υπηρεσιών και θα έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τη στιγμή της επίσημης έναρξης του προγράμματος.
• Το πρόγραμμα θα προβλέπει την υποχρέωση διατήρησης του συνόλου του προσωπικού για ορισμένο διάστημα πριν από την έναρξη της επιδότησης και τη διατήρηση των ωφελούμενων εργαζομένων με την ίδια σχέση εργασίας (εξαρτημένη εργασία) για ορισμένο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα θα «τρέξει» από το ερχόμενο φθινόπωρο.

To πρόγραμμα το είχε προαναγγείλει η ίδια η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου στα τέλη του περασμένου Απριλίου, δηλώνοντας σε συνέντευξή της ότι «το υπουργείο σχεδιάζει πρόγραμμα ενίσχυσης και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών των ανθρώπων που έχουν μισθωτή εργασία, αλλά ασφαλίζονται με μπλοκάκι. Αυτό θα στοχεύει σε νέους εργαζομένους, αλλά θα επεκταθεί και περαιτέρω, ανάλογα με τα κονδύλια που θα διατεθούν».

Αντιπολιτευτικά πυρά για «μεγάλο θράσος» και «κατάντια»

Τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι εξαγγελίες και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Εργασίας.
Η Νέα Δημοκρατία διά στόματος του αρμόδιου τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση κάνει λόγο για μεγάλο θράσος του πρωθυπουργού, ο οποίος θριαμβολογεί πάνω στα ψέματα, στα συντρίμμια και στις πρωτοφανείς πληγές που άνοιξε στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, με θύματα τους ανέργους, τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους.

Για θεατρινισμούς ενός πρωθυπουργού σε απόγνωση, που έχει άγνοια για την αγορά εργασίας, έκανε λόγο η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία κατηγορεί τον κ. Τσίπρα για κατάντια, ξεπεσμό και ανικανότητα. Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η ανεργία δεν είναι η μοίρα μας, είναι απλώς το αποτέλεσμα της ανικανότητας και της άγνοιας μιας ακατάλληλης κυβέρνησης, ενώ η Ενωση Κεντρώων σημειώνει ότι, ενώ ευημερούν οι αριθμοί, πεινάει ο λαός. «Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δύο νέα “δωράκια” προς τη μεγαλοεργοδοσία, με το προκάλυμμα της προστασίας των εργαζομένων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα