Σε «πόλεμο» πάλι Βερολίνο και Αγκυρα!

Οι συλλήψεις ακτιβιστών στην Τουρκία, ανάμεσα στους οποίους κι ένας Γερμανός, προκάλεσαν σκληρή κόντρα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων! 

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Οι συλλήψεις ακτιβιστών στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων κι ενός Γερμανού πολίτη ονόματι Πίτερ Στόιντνερ, πυροδότησαν νέα κρίση στις σχέσεις του Βερολίνου με την Αγκυρα, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για γερμανική παρέμβαση στη δικαιοσύνη και το Βερολίνο να καλεί τον Τούρκο πρέσβη στο υπουργείο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις συλλήψεις. Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εκφράστηκε σκληρά κατά της Αγκυρας, καλώντας τις τουρκικές Αρχές να επιτρέψουν σε Γερμανούς διπλωμάτες την πλήρη πρόσβαση στους συλληφθέντες.

«Επιθυμούμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, όμως χρειάζονται δύο για να χορέψουν τάνγκο» είπε με νόημα ο υπ. Εξωτερικών Ζ. Γκάμπριελ. Η Αγκυρα σχολίασε πως οι σχέσεις των δύο κρατών δεν θα πρέπει να βασίζονται σε «εκβιασμούς και απειλές». «Η χώρα μας δεν θα κάνει παραχωρήσεις στο θέμα της ανεξαρτησίας των δικαστικών Αρχών» διαμήνυσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ταξιδιωτική οδηγία

Στον απόηχο των νέων διπλωματικών αναταραχών, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία για τους Γερμανούς που βρίσκονται ή σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία, αλλά και για τις θυγατρικές γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, μέσω της οποίας τους ζητά να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Την ίδια στιγμή αίσθηση έχουν προκαλέσει στη Γερμανία δημοσιεύματα των εφημερίδων «Handelsblatt» και «Die Zeit», σύμφωνα με τα οποία έγγραφο της Αγκυρας «δείχνει» 68 γερμανικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων η BASF και η Daimler, ως υποστηρικτές της τρομοκρατίας, κάτι που διέψευσε μερικώς ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ λέγοντας ότι «οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ερευνώνται γερμανικές εταιρίες είναι εντελώς λανθασμένες».

Κουβέντα ωστόσο δεν είπε για το δημοσίευμα της «Bild» που «θέλει» τον Ερντογάν να ζητά από το Βερολίνο ανταλλαγή κρατουμένων, προτείνοντας την απελευθέρωση του Γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ ως αντάλλαγμα για την έκδοση δύο Τούρκων στρατηγών που έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία.

Κι ενώ η εξωτερική πολιτική της Γερμανίας περνά από… 40 κύματα, οι πολίτες της φαίνεται ότι εμπιστεύονται την καγκελάριο για τους χειρισμούς της.
Σχεδόν δύο μήνες πριν από τις εκλογές η Ανγκελα Μέρκελ σύμφωνα με δημοσκόπηση φαίνεται ότι διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του Μάρτιν Σουλτς με ποσοστό 40% έναντι 22% που συγκεντρώνουν οι Σοσιαλδημοκράτες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα