Απίστευτος διασυρμός του Μαξίμου στην υπόθεση Γεωργίου

Τροπολογία του Τσακαλώτου (κατ’ εντολήν των δανειστών) προβλέπει ότι τα δικαστικά έξοδά του θα αναληφθούν από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.!

Σε πλήρη ταπείνωση έναντι των δανειστών οδηγήθηκε η κυβέρνηση για την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου. Πριν ακόμη συμπληρωθεί ένα εικοσιτετράωρο από την άσκηση αναίρεσης εκ μέρους της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στο απαλλακτικό βούλευμα σχετικά με τις κακουργηματικές ευθύνες του για το «φουσκωμένο» έλλειμμα του 2009, ο υπουργός Οικονομικών -σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση- σπεύδει να πληρώσει και… αποζημίωση στον κ. Γεωργίου!

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες βράδυ σε άσχετο νομοσχέδιο στη Βουλή από τον Ευκλ. Τσακαλώτο προβλέπεται ότι η ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναλαμβάνει όλα τα νομικά και τα δικαστικά έξοδα για στελέχη της που αντιμετωπίζουν διώξεις «για πράξεις ή παραλείψεις που αφορούν αποκλειστικά την άσκηση των καθηκόντων τους». Τα έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και προβλέπεται επιστροφή τους μόνο σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης των στελεχών της. Στην τροπολογία γίνεται, μάλιστα, ειδική αναφορά και «στον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο οποίος έπαυσε να ασκεί τα καθήκοντά του», φωτογραφίζοντας έτσι απολύτως τον κ. Γεωργίου.

Η κυβερνητική αυτή υποχώρηση είναι αποτέλεσμα της ωμής αξίωσης των δανειστών -εκτός από τα αλλεπάλληλα μέτρα ισοπέδωσης της ελληνικής κοινωνίας- να καλυφθούν και όλα τα δικαστικά έξοδα του εκλεκτού τους κ. Γεωργίου προκειμένου να προχωρήσουν στην εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ.

Αλλωστε, λίγο πριν από την κατάθεση της τροπολογίας, για πολλοστή φορά οι Βρυξέλλες (αλλά εμμέσως και ο… αόρατος υπουργός κ. Σταθάκης!) εξέφρασαν την αμέριστη… στήριξή τους στον Ανδρέα Γεωργίου, δείχνοντας τη δυσφορία τους για τη δεύτερη αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος για το μοιραίο πρόσωπο της ξαφνικής διόγκωσης του ελλείμματος.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τυπικά μόνο δεν πήρε θέση στο δικαστικό σκέλος, λέγοντας πως «είναι θέμα αρχής» και ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει νομικές διαδικασίες χωρών-μελών». Στη συνέχεια, ωστόσο, έσπευσε να δικαιώσει τη «δουλειά» του κ. Γεωργίου, υποστηρίζοντας: «Η Κομισιόν θεωρεί ότι με τις αλλαγές στη λειτουργία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που ξεκίνησαν από το 2010, όταν ανέλαβε ο κ. Γεωργίου, υπάρχουν εγγυήσεις ότι η υπηρεσία λειτουργεί αποτελεσματικά και αξιόπιστα».

Ο κ. Σχοινάς πρόσθεσε ότι τα στοιχεία της περιόδου 2010-2014 είναι αξιόπιστα, επιχειρώντας να ακυρώσει όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στη χώρα μας περί παραποίησης των στοιχείων για το έλλειμμα με άμεση εμπλοκή και υπευθυνότητα του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Στατιστικής Αρχής.

Οταν ρωτήθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τη «δημοκρατία» για το θέμα, προσπάθησε να πάρει αποστάσεις, λέγοντας: «Στις περιπτώσεις της αναίρεσης δεν κρίνονται πραγματικά ζητήματα, αλλά το αν και κατά πόσο έχει ερμηνευτεί ορθώς ο νόμος».

«Εκεί βασίστηκαν»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, πάντως, με νόημα ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις που ελήφθησαν από το 2010 βασίστηκαν στο έλλειμμα που παρουσίασε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. επί ημερών Ανδρέα Γεωργίου: «Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα, όλη η δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε στην Ελλάδα στηρίχθηκε στο έλλειμμα του 2009, το οποίο ελήφθη ως πραγματικό στις σχετικές συμφωνίες με τους δανειστές».

«Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επαναφέρει θέματα όπως του κ. Γεωργίου» τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης, με στόχο να μην υπάρξουν νέες τριβές με τους δανειστές.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη, που κατηγόρησε τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για τη διόγκωση του ελλείμματος. Ειδική εξεταστική επιτροπή για τη διόγκωση του ελλείμματος το 2009 ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Νίκος Κιουτσούκης, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στη σχετική πρωτοβουλία.

Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα η Βασιλική Θάνου με την ιδιότητα της επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού επισκέφτηκε στο γραφείο της την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Η κυρία Δημητρίου είναι αυτή που ζήτησε την αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών για τον κ. Γεωργίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα