Προβλέποντας την άνοια με εξέταση αίματος

Τον δρόμο για την ανάπτυξη απλής και φτηνής εξέτασης αίματος που θα προβλέπει την εμφάνιση της άνοιας ανοίγει ανακάλυψη επιστημόνων στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές του Washington University School of Medicine διαπίστωσαν ότι καταγράφοντας στο αίμα τα επίπεδα της τοξικής πρωτεΐνης που σχετίζεται με την πάθηση μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια 89% τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.

Πρόκειται για την πρωτεΐνη β-αμυλοειδές που δημιουργεί τις πλάκες β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Οι συγκεκριμένες πλάκες συνδέονται με την άνοια και εμφανίζονται δεκαετίες πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων της.

Σε δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Alzheimer’s and Dementia» η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Ρανταλ Μπέιτμαν εξηγεί ότι ένα μέρος της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές περνάει στη ροή του αίματος, ενώ ένα άλλο καταλήγει στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Οι αναλύσεις που πραγματοποίησαν οι ερευνητές στόχευαν στον υπολογισμό της ποσότητας της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές στο αίμα 41 εθελοντών ηλικίας άνω των 60 ετών. Στη συνέχεια ανέλυσαν τον εγκέφαλό τους για τον εντοπισμό πλακών β-αμυλοειδούς.

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα έλαβε 20 δείγματα αίματος από κάθε εθελοντή για να μετρήσει τα επίπεδα τριών διαφορετικών τύπων της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές, συγκεκριμένα των τύπων 38, 40 και 42.

Διαπιστώσεις

Οπως διαπίστωσαν, το β-αμυλοειδές 42 ήταν κατά 10-15% λιγότερο στους εθελοντές που είχαν πλάκες β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τους τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις και των 20 δειγμάτων, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τα άτομα με πλάκες β-αμυλοειδούς, με ακρίβεια 89%. Οταν βασίζονταν στην ανάλυση ενός μόνο δείγματος, το ποσοστό ακρίβειας διαμορφωνόταν σε 86%.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας έδειξαν ότι μια αιματολογική εξέταση για την πρωτεΐνη β-αμυλοειδές μπορεί να εντοπίσει αν το β-αμυλοειδές άρχισε να συσσωρεύεται στον εγκέφαλο» δήλωσε ο Bateman. Εξηγεί ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μιας «γρήγορης και φτηνής αιματολογικής εξέτασης», έτσι ώστε να μπορούν οι γιατροί να εντοπίσουν τα άτομα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση της άνοιας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα