«Αδειασμα» σε Βαρουφάκη μέσω Αγγλίας

«Το plan Β δεν ήταν άξιο συζήτησης» ομολόγησε ο Τσίπρας στον «Guardian», ενώ μίλησε για «μεγάλα λάθη» στις επιλογές του

Ρεπορτάζ
Κώστας Παπαχλιμίντζος

Απάντηση σε όσα του καταλογίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσω του βιβλίου του και των δηλώσεών του αποφάσισε να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξη στον «Guardian». «Εκανα λάθη, μεγάλα λάθη» λέει ο πρωθυπουργός στη βρετανική εφημερίδα, συμπληρώνοντας με νόημα ότι το μεγαλύτερο ίσως λάθος του ήταν «η επιλογή των προσώπων για θέσεις-κλειδιά» («φωτογραφίζοντας», μεταξύ άλλων, τον Π. Λαφαζάνη και τη Ζ. Κωνσταντοπούλου).

Ερωτηθείς αν αναφέρεται στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει μεν ότι αποτέλεσε τη σωστή επιλογή για μια αρχική στρατηγική «συγκρουσιακής πολιτικής», αλλά στη συνέχεια τον «αδειάζει» υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο Β που παρουσίασε για μετάβαση σε νέο νόμισμα ήταν «τόσο αόριστο – δεν ήταν άξιο συζήτησης. Ηταν αδύναμο και αναποτελεσματικό». Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει την ιστορία με διαφορετικό τρόπο» και προσθέτει πως «ίσως θα έρθει η στιγμή που ορισμένες αλήθειες θα ειπωθούν».

Αναφερόμενος στο πώς αντιμετώπιζε ο τότε υπουργός Οικονομικών τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Τσίπρας εκπλήσσει, λέγοντας ότι «ήταν το alter ego του. Τον αγαπούσε. Τον σεβόταν πολύ και εξακολουθεί να τον σέβεται». Υπογραμμίζει δε ότι ποτέ ο ίδιος δεν είχε στρατηγική εξόδου από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού, σε άλλον γαλαξία;» λέει χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να δώσει μια αισιόδοξη οπτική για το μέλλον της χώρας μας, υποστηρίζοντας ότι «τα χειρότερα είναι ξεκάθαρα πίσω μας» και πως «μπορούμε τώρα να πούμε με σιγουριά ότι η οικονομία είναι σε ανοδική πορεία». Παράλληλα, υπερασπίστηκε το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησής του λέγοντας ότι μπορεί κάποιοι να λένε ότι είναι ψεύτες αλλά κανείς δεν θα τους πει διεφθαρμένους!

Ενδιαφέρον, τέλος, έχει η εξήγηση που έδωσε στην εφημερίδα συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα -χωρίς να κατονομαστεί- για τη στροφή που έκανε μετά το δημοψήφισμα, λέγοντας ότι υπήρχε ο φόβος ότι η Ελλάδα θα γινόταν… Αφγανιστάν!
«Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε τα λάθη, τα ψέματα, την άγνοια και την ανικανότητά του να διαλέγει συνεργάτες. Ελπίζουμε να μη χρειαστούν άλλα δύο χρόνια για να παραδεχθεί και την τεράστια ζημιά που προκάλεσε στη χώρα» ήταν το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού.

«Σκηνοθετημένο θέατρο σκιών»

Η κυβέρνηση, διά στόματος Δημήτρη Τζανακόπουλου, επιχειρεί να υποβαθμίσει τις «αποκαλύψεις» Βαρουφάκη και κάνει λόγο για «θέατρο σκιών που προσπαθεί να σκηνοθετήσει ο κ. Μητσοτάκης», σχολιάζοντας το αίτημα της Ν.Δ. για Εξεταστική με αφορμή όσα δημοσιεύει στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός. Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι «επιχειρεί να πολιτευθεί με προβοκάτσιες και αντιπερισπασμούς», ενώ για όσα υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει: «Η αποτίμηση αυτής της περιόδου θα πρέπει να γίνει με όρους πολιτικούς και όχι με όρους μυθοπλασίας και κουτσομπολιού. Αυτό που προκαλεί πάντως εντύπωση, είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης, στην προσπάθειά του να αυτοδικαιωθεί επιλέγει να διαφημίσει το βιβλίο του μέσα από τα ίδια συστημικά ΜΜΕ τα οποία στο παρελθόν έχει καταγγείλει».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα