Μήνυμα Προέδρου προς τη Δικαιοσύνη

Τι είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος (χθες βράδυ) στη γιορτή της δημοκρατίας

Μήνυμα προς τη Δικαιοσύνη έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη χθεσινή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη διάκριση των εξουσιών, η οποία σημαίνει, μεταξύ άλλων, όπως υπογράμμισε, για τη νομοθετική εξουσία τη θέσπιση των νόμων με σεβασμό του Συντάγματος, για την εκτελεστική εξουσία τη διακυβέρνηση υπέρ του δημόσιου συμφέροντος με σεβασμό του κράτους δικαίου και για τη δικαστική εξουσία την απονομή της Δικαιοσύνης με σεβασμό, εκ μέρους των δύο άλλων εξουσιών, των εγγυήσεων προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών, οι οποίες κατοχυρώνονται υπέρ αυτών από το Σύνταγμα όχι ως προνόμιο, αλλά ως θεσμική εγγύηση για να ασκούν απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο.

Το Κυπριακό

Μήνυμα έστειλε και προς τη διεθνή κοινότητα ως προς το Κυπριακό, τονίζοντας ότι «πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατό, δίνοντας στην Κυπριακή Δημοκρατία τη δυνατότητα να πορευθεί ως πλήρως κυρίαρχο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του σκληρού πυρήνα της, της ευρωζώνης, δίχως στρατό κατοχής και δίχως -αδιανόητες, άλλωστε, για την ευρωπαϊκή έννομη τάξη- εγγυήσεις τρίτων».

Αμέσως μετά το μήνυμα του κ. Παυλόπουλου, ο ίδιος και οι πολιτικοί αρχηγοί κινήθηκαν προς το κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου, εκεί όπου έγινε μία συζήτηση για όλες τις πολιτικές εξελίξεις σε μία περίοδο τεταμένη.

Λίγη ώρα πριν στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επισημάνει: «Σήμερα, 43 χρόνια μετά, η αποκατάσταση της δημοκρατίας συμπίπτει με την οριστική αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και την ανάκαμψη της χώρας. Τώρα ευθύνη όλων μας είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να οικοδομήσουμε μια νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα απελευθερωμένη από τα κάθε είδους παιχνίδια συμφερόντων, τη μικροπολιτική και τη μισαλλοδοξία».

Ανταλλαγή πυρών από τα κόμματα με αιχμή τους θεσμούς

Για «εθνικό χρέος» όλων των πολιτών να συνεχίσουν τους αγώνες «για Δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική πρόοδο» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την 43η επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας. Παράλληλα, με σαφή αποδέκτη τη Δικαιοσύνη, επισημαίνεται ότι η δημοκρατία «απαιτεί την απαρέγκλιτη τήρηση των συνταγματικών επιταγών, τον σεβασμό καθεμιάς εκ των τριών εξουσιών, του ρόλου που τους έχει ορίσει ο συνταγματικός νομοθέτης, και η άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, προς όφελος και στο όνομα του ελληνικού λαού».

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, την οποία κατηγόρησε ευθέως για υπονόμευση των θεσμών. «43 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, για πρώτη φορά, υπονομεύονται τόσο απροκάλυπτα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προειδοποίησε: «Σε όσους απεργάζονται σχέδια που κλονίζουν το δημοκρατικό οικοδόμημα, στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως οι δημοκρατικοί θεσμοί θα σταθούν όρθιοι και πως η κοινωνία δεν θα διχαστεί».

Στο ίδιο πνεύμα και η δήλωση της επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ. Φώφης Γεννηματά: «Η προσπάθεια επιβολής καθεστώτος των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. πρέπει να αντιμετωπισθεί, οφείλουμε όλοι να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αρχηγικού χαρακτήρα μήνυμα, μιλά για «εσπερινό της Μεταπολίτευσης», ζητεί «να κτυπήσει η καμπάνα της εθνικής δημοκρατικής εγρήγορσης» και ανοίγει εμμέσως τον δρόμο για νέο κόμμα, λέγοντας: «Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για αφελή όνειρα ούτε για ουδέτερους υπνοβάτες».

«Η Δημοκρατία στην Πατρίδα μας έχει εμπεδωθεί, πατά πάνω σε σταθερά θεμέλια και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, ούτε καν τους εχθρούς της και όσους ενδεχομένως θα ήθελαν να την υπονομεύσουν» ήταν το μήνυμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στο καθιερωμένο συμπέρασμα ότι η «αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία αποτελεί μορφή άσκησης της εξουσίας του κεφαλαίου για την πιο απρόσκοπτη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης» καταλήγει το ΚΚΕ, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης μιλά για «δημοκρατία που υπάρχει στα χαρτιά. όμως κάθε Ελληνας πολίτης αισθάνεται βαθιά πληγωμένος».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα