Τουρκικές παγίδες και βρετανικός εκβιασμός!

Ρεπορτάζ

Ανδρέας Κούτρας

Ενα «βρόμικο» παιχνίδι εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν ξεκινήσει Τουρκία και Βρετανία. Οι μεν πρώτοι επιχειρούν να δείξουν ότι κάνουν κινήσεις «καλής θέλησης» δίδοντας το δικαίωμα επιστροφής των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους, οι δε δεύτεροι εκβιάζουν μία λύση εδώ και τώρα με τον περιορισμό ή απόσυρση μελλοντικά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Πάντως, η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανανεώθηκε για ακόμη έξι μήνες, ως τις 31 Ιανουαρίου του 2018. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», το ψευδοκράτος κάνει μία «πρόβα για το άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων (Αμμόχωστος)» και επισημαίνεται ότι πρόκειται για «βήμα έκπληξη» να επιστρέψουν οι Ελληνοκύπριοι που ζούσαν στην πόλη πριν από το 1974 (υπό τουρκοκυπριακή φυσικά διοίκηση…). Είναι προφανές ότι η κίνηση αυτή είναι εκ του πονηρού και εντάσσεται στο «Blame game» που παίζει η Αγκυρα μετά το «ναυάγιο» του Κραν Μοντανά για το οποίο είναι αποκλειστικά υπεύθυνη, αφού επέμεινε στα παρεμβατικά δικαιώματα, στον ρόλο της εγγυήτριας δύναμης και στη διατήρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Πιέσεις

Το παιχνίδι αυτό ενδεχομένως η Τουρκία να το παίζει με τη Βρετανία, η οποία πιέζει για τη λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν, δηλώνοντας ότι η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ δεν μπορεί να είναι εσαεί στην Κύπρο. Σε αυτό οι Βρετανοί βρήκαν σύμμαχο τις ΗΠΑ, οι οποίες επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ θέλουν να περικόψουν το κονδύλι των ειρηνευτικών αποστολών σε όλον τον κόσμο.

Στο ψήφισμα του ΟΗΕ λοιπόν για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες φέρεται ότι γίνεται λόγος για «στρατηγική αναθεώρηση στις ειρηνευτικές δυνάμεις». Σε αυτές τις λέξεις αναμένεται να πατήσει το Λονδίνο για να εκβιάσει τη Λευκωσία.Στο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών δεν επιρρίπτεται ευθύνη σε καμία πλευρά για το «ναυάγιο» του Κραν Μοντανά και γίνεται επίσης λόγος για ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών και των πρωτοβουλιών προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική και διαρκής διευθέτηση του προβλήματος.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την πλευρά του, με επιστολή του στον Νίκο Αναστασιάδη, επισημαίνει ότι «οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή λύση».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα