Τραγικός θάνατος στη θάλασσα για τον μητροπολίτη Φιλίππων

Σοκ στην Καβάλα, που αποχαιρετά τον επί 43 χρόνια ποιμενάρχη της: Βρέθηκε πνιγμένος, έπειτα από ανακοπή καρδιάς

Τραγικό τέλος είχε ο μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Προκόπιος, ο οποίος πνίγηκε το Σάββατο στη θαλάσσια περιοχή της Καλλιράχης Θάσου και εντοπίστηκε από διάκο που τον αναζητούσε για το μεσημεριανό φαγητό. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο 78χρονος μητροπολίτης υπέστη καρδιακή ανακοπή την ώρα που κολυμπούσε μπροστά από το επισκοπείο του νησιού, όπου η Ιερά Μητρόπολη διατηρεί θερινές κατασκηνώσεις. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους κόλπους της Εκκλησίας, αλλά και στο ποίμνιο, στο οποίο ο Προκόπιος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. 

Εν τω μεταξύ, η Καβάλα ετοιμάζεται πυρετωδώς για να αποχαιρετίσει τον ποιμενάρχη της, με τις προετοιμασίες να έχουν αρχίσει. Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη θα ψαλεί σήμερα, στις 12.00, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου Καβάλας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Μάλιστα, από χθες η τοπική δημοτική Αρχή έχει απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους για συμμετοχή στην πομπή που θα συνοδεύσει το σκήνωμα του Προκοπίου. Η ταφή θα γίνει στην Ιερά Μονή του Αποστόλου Σίλα και κατά τη διάρκειά της άγημα του Ελληνικού Στρατού με 21 άνδρες θα βάλλει τρεις φορές στον αέρα. Στην Καβάλα αναμένονται αρκετοί μητροπολίτες από όλη την Ελλάδα, ενώ έχουν προβλεφθεί και λεωφορεία για τη δωρεάν μεταφορά των δημοτών στον χώρο της ταφής. 

Ο μακαριστός μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος (κατά κόσμον Μιχαήλ Τσακουμάκας) γεννήθηκε το 1939 στο Βουνό Χίου. Αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Σχολή της Κορίνθου το 1958 και από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1963. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1960 και πρεσβύτερος το 1965. Επί δωδεκαετία υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κορινθίας και επί τριετία ως καθηγητής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου. Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου χειροτονήθηκε την 25η Μαΐου του 1974. Τοποτηρητής της Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ορίστηκε ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, Παντελεήμων, ως ο αρχαιότερος από τους όμορους επισκόπους.

Τη βαθιά θλίψη της εκφράζει  η Ν.Δ.

Τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπολέως και Θάσου Προκοπίου εξέφρασε με δήλωσή του ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του, ο μακαριστός ποιμενάρχης «υπηρέτησε υποδειγματικά την Ορθοδοξία και προσέφερε σπουδαίο ποιμαντικό και ανθρωπιστικό έργο», ενώ αναφέρθηκε στα δείγματα της πίστης και της αγάπης του, όπως το γηροκομείο της μητρόπολης και το «Τραπέζι της Αγάπης», στα οποία βρήκαν καταφύγιο άνθρωποι που είχαν ανάγκη. «Θα τιμούμε για πάντα τη μνήμη του» καταλήγει ο κ. Λαζαρίδης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα