Νέα μετωπική στο… γήπεδο της Παιδείας

Ειρωνείες για διακοπές και… νευρικές κρίσεις ανάμεσα σε Τσίπρα και Κυριάκο! Σήμερα η (ονομαστική) ψηφοφορία

Σ ε μετωπική σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η συζήτηση για το νομοσχέδιο της Παιδείας (ψηφίζεται σήμερα το πρωί μετά το αίτημα της Ν.Δ. για ονομαστική ψηφοφορία). Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης σε υψηλούς τόνους ασχολήθηκαν εκτός όλων των άλλων και με την ψυχική και σωματική τους κατάσταση!

«Τι έχετε πάθει; Από τότε που έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση δίνετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κατάσταση νευρικής κρίσης, μέσα σε ενάμιση μήνα έχετε ζητήσει τρεις διαφορετικές εξεταστικές επιτροπές, μία για Καμμένο, μία για Βαρουφάκη και τώρα για τον Μαδούρο της Βενεζουέλας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ειρωνεύτηκε έντονα τον κ. Μητσοτάκη για το σκηνικό της συζήτησης που είχε με αγρότες στη Λάρισα.

«Ακόμα και στον ίδιο τον ανιψιό σας απαγορεύσατε να συμμετέχει (σ.σ.: στο περιφερειακό συνέδριο). Μήπως εκεί στην Πειραιώς να κάνετε μια εξεταστική για την αιτία που σας προκαλεί τόσα νεύρα;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. «Χρειάζεστε επειγόντως διακοπές, κ. Τσίπρα» ήταν η απάντηση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σημείωσε ότι «το κακό που έγινε το πρώτο επτάμηνο του 2015 δεν ξεπλένεται από το γεγονός ότι κερδίσατε ακόμα μια εκλογή, γιατί οι συνέπειες από το καταστροφικό επτάμηνο εξακολουθούν να υφίστανται, capital controls, ύφεση και τρίτο Μνημόνιο».

Περί ευθυνών

«Ξεκαθαρίζω πως ο Βαρουφάκης έχει τεράστια ευθύνη για όσα έγιναν, αλλά μεγαλύτερη ευθύνη έχετε εσείς που τον διορίσατε και τον ανεχθήκατε» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύτηκε ότι, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση, θα καταργήσει τον νόμο Γαβρόγλου, ενώ αναφερόμενος στο μπαράζ τροπολογιών έκανε λόγο για «νομοθετική παρακμή με την ανοχή του προεδρείου και του προέδρου της Βουλής, που είναι πλέον συνένοχος». Παράλληλα κατέθεσε μια στοίβα με τις 159 τροπολογίες που

έχει φέρει η κυβέρνηση το τελευταίο δίμηνο. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι οραματίζεται ένα «ακαδημαϊκό Survivor» και ότι ο ανταγωνισμός που θέλει μεταξύ των ΑΕΙ συνιστά «πανεπιστημιακό δαρβινισμό», ενώ ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ιδιωτικά πανεπιστήμια ύστερα από αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Απάντηση από τον Γαβρόγλου για τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά

Τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε παρέμβασή του στη Βουλή, απαντώντας σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τα προπτυχιακά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
«Ερωτώ: Τι λέτε στους χιλιάδες Γιαπωνέζους -φαίνεται ότι έχετε επαφές που εμείς δεν έχουμε-, στους χιλιάδες Κινέζους και στους χιλιάδες Αμερικανούς που προσπαθούν να έρθουν στον τόπο μας -εμείς έχουμε κλειδώσει τις πόρτες, διότι είμαστε εμμονικοί και εσωστρεφείς- και ρωτούν το πολύ απλό: “Aπό πού θα παίρνουμε πτυχίο εμείς; Και αν έρθουμε και πάρουμε πτυχία, θα μπορούμε να πάμε και σε ένα άλλο πανεπιστήμιο”;» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.

«Προσέξτε την απάντηση για να μη δεσμευτείτε σε αντισυνταγματικά πράγματα» συνέχισε ο Κώστας Γαβρόγλου. «Αυτό που λέμε είναι ότι, αφού το Διεθνές Πανεπιστήμιο δίνει αυτή τη δυνατότητα, θα γίνεται συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Δεύτερον, υπάρχουν μαθήματα σε ξένες γλώσσες στα κατ’ επιλογήν. Τρίτον, υπάρχουν ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά μαθήματα».

Τα πυρά από την αντιπολίτευση και ο «καταληψίας» Τσακαλώτος

Σφοδρή κριτική άσκησαν στην κυβέρνηση για τις αλλαγές στην εκπαίδευση τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για νομοσχέδιο που οδηγεί στον «σφιχτό κρατικό εναγκαλισμό των πανεπιστημίων» κατηγόρησε την κυβέρνηση η κυρία Γεννηματά, η οποία, αναφερόμενη στο ζήτημα του ασύλου, έκανε λόγο για παράδοση των πανεπιστημίων σε ομάδες ανομίας.

«Αριστερίστικος αχταρμάς με ακροδεξιά φρένα» ήταν ο χαρακτηρισμός που απέδωσε στο νομοσχέδιο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ αναφερόμενος στο άσυλο είπε πως «ζούμε την πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας», σημειώνοντας πως «στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν δίνεται άσυλο για τις ιδέες αλλά στους τραμπούκους».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υποστήριξε ότι τίποτε σοβαρό και καινούργιο δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι είναι μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών και πως «δίνει πραγματικό άσυλο στην επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων και επιδιώκει να δώσει σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις».
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος απέδωσε στις καταλήψεις τις αντιδράσεις για την κατάργηση του ασύλου. «Μη μας λέτε για τα ναρκωτικά και τη βία, πείτε μας για τις καταλήψεις, πείτε ότι θέλετε τους φοιτητές να κάθονται στα αβγά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Και εγώ έχω πάρει μέρος σε πολλές, πιστεύω ότι οι πολλές είναι λάθος, αλλά κι αν είναι λάθος και δεν συμφωνώ, δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να συζητήσω».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα