Ξέσπασαν 27 πυρκαγιές σε 12 ώρες!

Στάχτη 10.000 στρμ. στα Καλύβια! Στο κόκκινο σήμερα η Πυροσβεστική 

Σήμα (πολύ υψηλού) κινδύνου για πυρκαγιές στην Αττική, την Εύβοια, στις Σποράδες και στην ανατολική Πελοπόννησο εκπέμπει και σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, οι ισχυροί άνεμοι έντασης ως 7 μποφόρ, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες (ως 36 βαθμούς Κελσίου), αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών στις παραπάνω περιοχές στο «επίπεδο 4». Την ίδια ώρα, μία… σκάλα πιο κάτω (στο «επίπεδο 3 – υψηλός κίνδυνος») βρίσκονται η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, η Θράκη, η Χαλκιδική, τα Επτάνησα και οι νομοί Αχαΐας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας και Μαγνησίας.

Χθες, μέσα σε μόλις 12 ώρες (06.00-18.00) η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 28 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Επειτα από σκληρή μάχη με τις φλόγες, οι πυροσβέστες κατάφεραν τελικά να ελέγξουν και τις τελευταίες εστίες της φωτιάς που ξέσπασε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στα Καλύβια, αφήνοντας πίσω της 10.000 στρέμματα καμένης γης.

Ωστόσο, πριν οι κάτοικοι της περιοχής προλάβουν να… ανασάνουν, εμφανίστηκε νέο πύρινο μέτωπο κοντά στην Ανάβυσσο. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, υδροφόρες των ΟΤΑ, οχήματα εθελοντικών ομάδων, τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, που προσπαθούσαν ως αργά το βράδυ να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. «Οι ζημιές από τις πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή είναι μεγάλες. Εχουν καεί δασικές εκτάσεις και ελιές. Είναι δύσκολη η κατάσταση» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Σπέτσες, Πύλος

Συναγερμός σήμανε χθες το μεσημέρι και στις Σπέτσες, όπου λόγω των ισχυρών ανέμων η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Αγιοι Ανάργυροι πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Οι φλόγες ξεπήδησαν από μια δύσβατη περιοχή, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά η Πυροσβεστική βρέθηκε αντιμέτωπη με διάσπαρτες εστίες φωτιάς, σε μικρή απόσταση από τα πρώτα σπίτια και τα ξενοδοχεία. Για την κατάσβεση «επιστρατεύτηκαν» 15 πυροσβέστες με έξι οχήματα και ένα ελικόπτερο που πραγματοποίησε ρίψεις νερού.

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε και στο Σωληνάρι της Πύλου στον νομό Μεσσηνίας, όπου έσπευσαν 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα και τέσσερα αεροσκάφη τύπου PZL, ενώ υπό έλεγχο τέθηκαν μικρότερης έκτασης πυρκαγιές στη Φραγκαβίλα Αμαλιάδας, στον οικισμό Μαριού στο Ρέθυμνο, στο Κιάτο και στη Ζίτσα Ιωαννίνων.

Λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες και η χρήση υπαίθριων ψησταριών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα