Καμπάνα 38.500.000 € στον Μπόμπολα!

Πόρισμα Βόμβα για τους μεγαλοεργολάβους και τα καρτέλ στα δημόσια έργα

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταλόγισε (με καθυστέρηση) πρόστιμα-φωτιά
Ερωτηματικό το τι θα γίνει με siemens, Vinci και άλλους ξένους ομίλους

Η Θέση μας: Μπράβο στα κορίτσια μας!

Διαβάστε επίσης:

►Είχαν στο στόχαστρο και την πρωινή προσευχή!

►Μισθοί κάτω από 400 € σε χιλιάδες εργαζομένους!

►Έρχεται καυτό τριήμερο - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» 40°C

►Περήφανα για τη στάση τους τα κορίτσια του χάντμπολ, τα στηρίζει και ο Κοτζιάς!

►Στο ΣτΕ προσέφυγαν στρατιωτικοί για το «κόψιμο» τριών επιδομάτων τους

►Ο προκλητικός Γεωργίου συκοφαντούσε την Ελλάδα!

►Οφειλές-σοκ του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων σε φαρμακοποιούς και προμηθευτές

Πληρώνει για το καρτέλ στα δημόσια έργα ο Μπόμπολας

Βαρύ πρόστιμο 38.500.000 ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Μ ε πρόστιμο ύψους 38.500.000 ευρώ στην εταιρία ΑΚΤΩΡ (επικεφαλής της οποίας είναι το δεξί χέρι του Γιώργου Μπόμπολα, ο Ανδρέας Κούτρας), αλλά και βαριά πρόστιμα σε άλλες τεχνικές εταιρίες, όπως η J&P ΑΒΑΞ (18.600.000 ευρώ), η ΤΕΡΝΑ (18.600.000 ευρώ) και η Intrakat (4.500.000 ευρώ) του Σωκράτη Κόκκαλη, κλείνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού το ελληνικό σκέλος της πολύκροτης υπόθεσης με το καρτέλ στα δημόσια έργα.

Το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που στηρίζεται σε εισήγηση άνω των 1.200 σελίδων, την οποία είχε αποκαλύψει αναλυτικά στις 15 Ιανουαρίου 2017 η «κυριακάτικη δημοκρατία», αφορά μόνο τις ελληνικές τεχνικές εταιρίες, στις οποίες επιβάλλει συνολικά πρόστιμα ύψους περίπου 80.000.000 ευρώ.

Στην εισήγηση, αλλά και στο πόρισμα, περιγράφεται ο ηγετικός ρόλος της ΑΚΤΩΡ στην υπόθεση του καρτέλ και γι' αυτό η τεχνική εταιρία «φιλοδωρείται» με σχεδόν διπλάσιο πρόστιμο από τους υπολοίπους. Υψηλότερο θα ήταν το πρόστιμο και για την Intrakat, αλλά ο νόμος ορίζει πως δεν μπορεί να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του κύκλου εργασιών της. Πολύ περισσότερα θα πλήρωνε και η J&P ΑΒΑΞ, αλλά η διοίκησή της επικαλέστηκε αδυναμία πληρωμής, επίσης με βάση σχετική πρόβλεψη της νομοθεσίας.

Το πόρισμα

Σημειώνεται πως το πόρισμα αφορά τους Ελληνες εργολάβους που είχαν ενταχθεί στη διαδικασία διευθέτησης, είχαν δηλαδή παραδεχθεί τη συμμετοχή τους στο καρτέλ, ώστε να πληρώσουν χαμηλότερα (κατά 15%) πρόστιμα. Στην αγορά κατασκευών περιμένουν πότε θα παραδοθούν τα αντίστοιχα πορίσματα στους πανίσχυρους ξένους εργολάβους που εμπλέκονται στην υπόθεση. Για τους τελευταίους, η έρευνα άρχισε με σχεδόν δύο χρόνια καθυστέρηση! Στο καρτέλ εμπλέκονταν, με βάση την εισήγηση, όμιλοι όπως η γερμανική Siemens, η γαλλική Vinci κ.ά.

Εκτός από τους ισχυρούς εργολάβους, μικρότερα πρόστιμα επιβάλλονται και σε άλλες τεχνικές εταιρίες. Ετσι, πρόστιμο 500.000 ευρώ καλείται να πληρώσει η ΑΕΓΕΚ (πάλι επειδή υπάρχει αδυναμία καταβολής υψηλότερου προστίμου). Περίπου 100.000 ευρώ θα πληρώσουν μικρότερες τεχνικές εταιρίες, όπως οι Θεμέλη, ΕΡΕΤΒΟ, ΕΚΤΕΡ και Χρ. Κωνσταντινίδης, ενώ μικρό πρόστιμο 9.000 ευρώ επιβλήθηκε στη Δομική Κρήτης.

Σε ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρεται πως «η νόθευση των διαγωνισμών αυτών επιτεύχθηκε κυρίως μέσω του προσδιορισμού, προ της κατάθεσης των οικονομικών προσφορών, του μειοδότη και της υποβολής προσφορών κάλυψης, και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μέσω του προσδιορισμού εκ των προτέρων των σχημάτων που θα εκτελούσαν τα κρίσιμα έργα».