Υπάρχει και αυτή η Μύκονος!

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Εψαξε και βρήκε πρόσωπα που ζουν και εργάζονται αθόρυβα στο νησί των ανέμων, μακριά από την κοσμική βουή που σαρώνει τα πάντα.

Ψαράδες, γεωργοί, υφάντρες γίνονται οι πρωταγωνιστές του φωτογραφικού κάδρου του, άνθρωποι που κάνουν πράξη τη γνωστή ρήση του Ρενέ Ντεκάρτ «η τίμια δουλειά έχει όμορφα πρόσωπα».

Ο γνωστός φωτογράφος Βασίλης Βρεττός παρουσιάζει, από τις 11 Αυγούστου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση» (Αίθουσα «Ματογιάννη») την έκθεση με τίτλο «Τα έργα των ανθρώπων: Μύκονος - Δήλος», μια δουλειά-σπουδή για την παραγωγική ανθρωπογεωγραφία των δύο νησιών.

Ο δημιουργός αποτύπωσε φωτογραφικά τους κατοίκους της Μυκόνου και της Δήλου εν ώρα εργασίας, δίχως «στολίδια». Είναι εκείνοι που συνεχίζουν να ασχολούνται με τη γη και τη θάλασσα, άνθρωποι του μόχθου, γι' αυτό και ο Βασίλης Βρεττός επέλεξε να τους «καταγράψει», ενώ εκείνοι έκαναν τις καθημερινές δουλειές τους στα χωράφια, στα καΐκια, σε στάβλους, ακόμη και στις αυλές των σπιτιών τους.

«Οι ήρωες των φωτογραφιών εισπνέουν τους ανέμους του νησιού, τιθασεύουν την αγριάδα του, εξευμενίζουν τους θεούς του, καρπίζουν το χώμα του, πλέουν τις θάλασσές του. Γνωρίζουν ο ένας τον άλλο με τα μικρά τους ονόματα και με τα ιδιαίτερά τους σημάδια» σχολιάζει η Ιρις Κρητικού, η οποία έχει αναλάβει την επιμέλεια της έκθεσης.

Η φωτογραφική καταγραφή απλών καθημερινών ανθρώπων, την ώρα που εκείνοι ασκούν τις καθημερινές εργασίες τους, είναι κάτι που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τον ταλαντούχο δημιουργό, αφού έτσι έχει καταφέρει να αναδείξει άγνωστες πτυχές των προσώπων αυτών.

• INFO: Η έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Βρεττού με τίτλο «Τα έργα των ανθρώπων. Μύκονος- Δήλος» θα φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση» (Αίθουσα «Ματογιάννη») από τις 11 Αυγούστου.