Νέα «βόμβα» για την «Ευρώπη»

Αποκάλυψη για καταβολή 800.000 € από το πρακτορείο στον Πήγασο του Μπόμπολα, λίγες εβδομάδες πριν από το λουκέτο!

Συνεχίζει τις αποκαλύψεις για την κατάρρευση του πρακτορείου διανομής τύπου «Ευρώπη» το capital.gr και με νεότερο ρεπορτάζ του αναφέρεται σε περίεργη διακίνηση χρημάτων από τον Φώτη Μπόμπολα, λίγες εβδομάδες πριν από το λουκέτο.
Αναλυτικά, το capital.gr γράφει: «Λίγες εβδομάδες πριν από την οριστική κατάρρευσή του, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν έρθει σε γνώση του capital.gr, το πρακτορείο διανομής Τύπου “Ευρώπη”, συμφερόντων του ομίλου Πήγασος του Φώτη Μπόμπολα, κατέβαλε στις εταιρίες Πήγασος και Εκδόσεις Εθνος Α.Ε. το ποσό των 800.000 ευρώ. Πρόκειται για ποσό που οφειλόταν στους εκδότες-πελάτες του πρακτορείου, στους οποίους και θα έπρεπε να είχε καταβληθεί.

Η “έκτακτη” αυτή καταβολή προς τις εταιρίες Πήγασος και Εκδόσεις Εθνος Α.Ε. επέτεινε το πρόβλημα ρευστότητας του πρακτορείου εντός του Ιουλίου, αφού την ίδια περίοδο είχε σταματήσει και η έκδοση των εφημερίδων της Πήγασος “Εθνος” και “Εθνος” της Κυριακής.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την ίδια περίοδο είχε συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο του πρακτορείου, καθ' υπόδειξη τόσο του Φ. Μπόμπολα -ο οποίος μέχρι τέλους καθοδηγούσε τις ενέργειες- όσο και του μέχρι πρότινος διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Παπαδόπουλου, του εκτελεστικού προέδρου κ. Παναγούλια, καθώς και του οικονομικού διευθυντή Σπύρου Δουλφή, που είναι και τα εναπομείναντα εκτελεστικά μέλη, και είχαν αποφασίσει τη σύγκληση γενικής συνέλευσης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 6.200.000 ευρώ!

Ενώ η Πήγασος και οι Εκδόσεις Εθνος Α.Ε., με την ιδιότητα των βασικών μετόχων του πρακτορείου, ενέκριναν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με σκοπό να καταβάλουν χρήματα για την εξυγίανσή του και τη συνέχιση της δραστηριότητάς του, εν τέλει αφαίμαξαν την τελευταία εναπομείνασα ρευστότητά του.
Σύμφωνα με καταγγελίες εκδοτών αλλά και άλλων πηγών, που έχουν γνώση του θέματος, είναι προφανές ότι ο ίδιος ο Φ. Μπόμπολας, αλλά και τα εκτελεστικά στελέχη του πρακτορείου “Ευρώπη” προσπάθησαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια στους εκδότες-πελάτες, ώστε αυτοί να μην αποχωρήσουν και να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, ενώ ταυτόχρονα αντλούσαν ποσά προς ίδιον όφελος.

Η ΑΜΚ δεν πραγματοποιήθηκε τελικώς, αφού κανένα ποσό δεν καταβλήθηκε ως το τέλος της περιόδου της αύξησης, που ήταν η 4η Αυγούστου. Την ίδια περίοδο, ο Φ. Μπόμπολας άφηνε να διαρρεύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι έχει κλείσει συμφωνία με τον όμιλο Σαββίδη, ώστε να μπει κι εκείνος μέτοχος στο πρακτορείο προκειμένου να ενισχυθεί κεφαλαιακά. Οπως αποδείχθηκε, ο όμιλος Σαββίδη όχι μόνο δεν συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως ο Φώτης Μπόμπολας ισχυριζόταν, αλλά δεν κατέβαλε ούτε καν το ευτελές ποσό των 156.000 ευρώ, που ήταν και η τιμή εκπλειστηρίασής του για να αποκτήσει το 26,5%.

Οι εκδότες υποστηρίζουν ότι πρόκειται περί οργανωμένης εξαπάτησής τους, καθώς υπεξαιρέθηκαν χρήματα τα οποία τους οφείλονταν.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν υπόλοιπα του δικτύου υποπρακτόρων, τα οποία είναι ικανά να ικανοποιήσουν, έστω και εν μέρει, τις απαιτήσεις προς τους εκδότες, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες των εκδοτών, τα υπόλοιπα αυτά σχεδιάζονται από τη διοικητική ομάδα του πρακτορείου να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη άμεσων λειτουργικών υποχρεώσεών του, ώστε να αποφύγουν οι ίδιοι άλλες ποινικές κυρώσεις. Συνεχίζουν να υπεξαιρούν, δηλαδή, τα χρήματα που ανήκουν στις εκδοτικές επιχειρήσεις προς ίδιον όφελος».

«Κλειστά χαρτιά» από Κρέτσο, που μίλησε  για φούσκα στα ΜΜΕ

«Εσκασαν οι φούσκες» τονίζει ο Λευτέρης Κρέτσος για το κλείσιμο του ΔΟΛ, προειδοποιώντας ότι οι τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις στον χώρο των ΜΜΕ θα έχουν τεράστιο κόστος και απώλειες στις θέσεις εργασίας.

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ωστόσο, απέφυγε να πει τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση στα ΜΜΕ και να μην την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι εκδότες εκείνοι που προσπαθούν με υγιείς τρόπους να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους.
«Υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα στον χώρο των ΜΜΕ, καθώς έσκασαν “φούσκες”, διότι για πολλά χρόνια είχαμε χρεωμένα ή υπερχρεωμένα μέσα στον χώρο των media, επιχειρήσεις οι οποίες, παρά το ότι είχαν κάποια στιγμή σχεδόν δεσπόζουσα θέση στη διαφημιστική αγορά, εντούτοις κατέληξαν με πάρα πολλά χρέη, και αυτή τη στιγμή έχουμε μια τάση εκκαθάρισης και αναδιάρθρωσης, η οποία, αν γίνει αποκλειστικά από τις δυνάμεις της αγοράς και το ισχύον πτωχευτικό δίκαιο, αυτό θα έχει τεράστιο κόστος σε όρους απώλειας θέσεων εργασίας» σημείωσε.

Ο κ. Κρέτσος αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της λογοκλοπής και γνωστοποίησε ότι, μετά τον Δεκαπενταύγουστο, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα προμηθεύσει τα μέλη του μητρώου online media με ατομικούς κωδικούς λογοκλοπής. «Θα είναι ένα σημαντικό βήμα, ώστε να καταλαβαίνει καθένας ποιος κλέβει το περιεχόμενό του» είπε. Επέμεινε επίσης στο θέμα της αδειοδότησης, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες και στο θέμα των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και σε όποια ρύθμιση αφορά τη διαφάνεια στον χώρο της διαφήμισης. «Ολες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου πατούν στην ανάγκη να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια» είπε ο κ. Κρέτσος για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή.