Συνεχίζουν τις «πυρηνικές» δηλώσεις Τραμπ και Κιμ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι είναι έτοιμα τα οπλικά συστήματα, με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας να τον κατηγορεί ότι ετοιμάζει πόλεμο

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Μαίνεται ο «πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επανέρχεται, λέγοντας χθες ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα», την ώρα που η Πιονγιάνγκ τον κατηγορούσε ότι οδηγεί τα πράγματα με όσα λέει στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου! Ο Τραμπ, παράλληλα, αναφέρθηκε την Παρασκευή και στην Κίνα, λέγοντας ότι «μπορεί και οφείλει να κάνει πολύ περισσότερα» στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος με τη Βόρεια Κορέα.

Στον απόηχο της διπλωματικής αντιπαράθεσης, το Γραφείο Εσωτερικής Ασφάλειας του Γκουάμ ανακοίνωσε ότι, σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα εξαπολύσει τελικά επίθεση, οι κάτοικοι θα έχουν 14 λεπτά στη διάθεσή τους από τη στιγμή της εκτόξευσης. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, ρίχνοντας τους τόνους, εξέφρασε την ελπίδα ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί μέσω της διπλωματικής οδού, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα του είναι έτοιμη σε περίπτωση σύγκρουσης.

Οι χειρισμοί του Τραμπ, πάντως, αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα δεν βρίσκουν σύμφωνους όλους τους Αμερικανούς. Χθες, δριμεία κριτική εξαπέλυσε εναντίον του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος έχει επισκεφτεί τρεις φορές τη Βόρεια Κορέα ως πολίτης, αναφέροντας ότι «παράλληλα με την αυτοσυγκράτηση στην πολεμική ρητορική, οι ηγέτες μας θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ της Βόρειας Κορέας και άλλων χωρών».

Και οι Δημοκρατικοί, όμως, για την ακρίβεια περίπου 60 στελέχη τους, με επιστολή τους στον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ζήτησαν την παρέμβασή του ώστε να αλλάξει η ρητορική Τραμπ προς το ηπιότερο. Το μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο ηγετών έχει ανησυχήσει και το Βερολίνο, που αναζητά διπλωματική εκτόνωση της κρίσης, ενώ και το Πεκίνο κάλεσε τις δύο πλευρές να «μιλούν και να ενεργούν με προσοχή». Ειδικοί αναλυτές επί των στρατηγικών ζητημάτων, πάντως, εκτιμούν ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό τεστ για τις στρατιωτικές ικανότητές τους. Σύμφωνα με τον στρατηγό Κιμ Ρακ Γκιόμ, «οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας θα πετάξουν 3.356,7 χλμ. για 1,065 δευτερόλεπτα και θα πέσουν στο νερό σε απόσταση 30 με 40 χλμ. από το Γκουάμ».