«Βροχή» αστέρων απόψε τη νύχτα

Η Σελήνη εμποδίζει  την παρατήρηση

Ο ουρανός έχει... κέφια φέτος τον Αύγουστο! Απόδειξη, ότι μετά τη σπάνια πανσέληνο με την έκλειψη της περασμένης Δευτέρας τη σκυτάλη των φυσικών φαινομένων παίρνουν από σήμερα το βράδυ ως το γλυκοχάραμα της Κυριακής οι διάττοντες Περσείδες, που σκοπεύουν να μας εντυπωσιάσουν με την πιο συναρπαστική θερινή βροχή από πεφταστέρια!

Ετοιμαστείτε, λοιπόν, για άλλο ένα ρομαντικό ξενύχτι κοιτώντας τον ουρανό, καθώς σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Ιωάννη Σειραδάκη θα πέφτει περίπου ένας ορατός διάττων αστέρας κάθε ενάμισι έως δύο λεπτά!

80% λαμπρότητα

Ομως αυτή τη φορά πρέπει να έχετε πολλή υπομονή, σύμφωνα με τη NASA, γιατί το φεγγάρι των 19 ημερών θα είναι λαμπερό κατά περίπου 80%, γεγονός που θα εμποδίσει σε έναν βαθμό την παρατήρηση των μετεώρων, με συνέπεια να γίνουν ορατά μόνο τα πιο φωτεινά από αυτά.
Οι Περσείδες πήραν το όνομά τους από τον αστερισμό του Περσέα, που βρίσκεται βορειοανατολικά, και από εκεί συνήθως εμφανίζονται. Εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ., οπότε αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου) αφήνοντας πίσω τους τη φωτεινή ουρά τους!