«Καμπάνες» σε όσους αρνούνται την αξιολόγηση!

Οι ανυπάκοοι δημόσιοι υπάλληλοι θα μένουν εκτός κινητικότητας, ενώ δεν θα λάβουν και τις ωριμάνσεις τριετίας

Την ενεργοποίηση αντιμέτρων και ποινών για τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετά την αποτυχία να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σκοπεύει έως τα τέλη Αυγούστου να δώσει νέα προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθιστώντας όμως σαφές ότι οι υπάλληλοι που δεν θα αξιολογηθούν δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στη διαδικασία της κινητικότητας, ενώ παράλληλα δεν θα μπορέσουν να λάβουν τις προβλεπόμενες ωριμάνσεις ανά τριετία. Το σύστημα αξιολόγησης είναι συνδεδεμένο με την κινητικότητα και την επιλογή προϊσταμένων, αλλά και με τις ωριμάνσεις που αναμένεται να αποδοθούν από το 2019, οπότε η μη συμμετοχή ενός δημοσίου υπαλλήλου στη διαδικασία επιφέρει ντόμινο επιπτώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκ νέου θεσμική καταχώριση των αντιμέτρων και των «ποινών» προς τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν συμμορφώνονται με τη διαδικασία της αξιολόγησης, καθώς στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία τινάζονται στον αέρα οι δύο επόμενοι στόχοι που αποτελούν και προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης και αφορούν την κινητικότητα και την επιλογή προϊσταμένων. Ενα από τα κριτήρια των μετατάξεων που πρόκειται να υλοποιηθούν με το νέο σύστημα κινητικότητας είναι η αξιολόγηση του υπαλλήλου τα τελευταία τρία χρόνια. Η επιλογή προϊσταμένων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εάν δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα νέα οργανογράμματα τα οποία θα περιλαμβάνουν και τους μεταταγέντες.

Η επιβολή των κυρώσεων δεν θα πραγματοποιείται επ’ αόριστον, αλλά θα δίνεται δεύτερη ευκαιρία έτσι ώστε όποιος δημόσιος υπάλληλος τεθεί εκ νέου στη διαδικασία να σταματάει ο αποκλεισμός του από την κινητικότητα. Και η δεύτερη ευκαιρία, όμως, θα έχει χρονοδιάγραμμα, για παράδειγμα, την ολοκλήρωση των κύκλων της κινητικότητας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη διαδικασία προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος να μπλοκάρει η τρίτη αξιολόγηση, επαναφέροντας το Δημόσιο ξανά στο προσκήνιο.

Πρώιμα αγκάθια για το φθινοπωρινό ραντεβού με τους δανειστές

Η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης, ο αριθμός των συμβασιούχων που ψάχνουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, αλλά και η γραφειοκρατία που ζει και βασιλεύει στο Ελληνικό Δημόσιο και δεν συμβάλλει στη δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους εκφράζονται φόβοι ότι το Δημόσιο θα τεθεί ξανά στο επίκεντρο της τρίτης αξιολόγησης που ξεκινά τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν φόβους ότι οι θεσμοί θα μπορούσαν να μπλοκάρουν το σχέδιο για τη μονιμοποίηση των παρατασιούχων στην καθαριότητα των ΟΤΑ εάν θέσουν θέμα υπέρβασης μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι οι μόνιμες προσλήψεις στους δήμους θα πληρώνονται από τα ανταποδοτικά των ΟΤΑ και όχι από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σε άρθρο στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» χαρακτηρίζει την Ελλάδα «ειδική περίπτωση» ανάμεσα στις χώρες που χρειάστηκαν προγράμματα στήριξης, καθώς είχε την πλέον αδύναμη Δημόσια Διοίκηση.

Οπως έχει δημοσιεύσει η «δημοκρατία», πριν από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης οι θεσμοί έθεσαν θέμα για τον αριθμό των συμβασιούχων στην ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας να μειωθεί ο αριθμός τους, αφού βρέθηκαν υπεράριθμοι κατά 5.000-7.000 σε σχέση με το 2016.
Με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης βρέθηκε μία κοινή συνισταμένη μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης, καθώς συμφωνήθηκε να παραμείνει ο αριθμός των εκτάκτων για το 2017 ο ίδιος με αυτόν που ίσχυε το 2016. Ομως, η πρόθεση της κυβέρνησης να μονιμοποιήσει 30.000 και πλέον παρατασιούχους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ενδέχεται να μπλοκαριστεί από τους θεσμούς με τη δικαιολογία ότι υπάρχει έκτακτο προσωπικό που καλύπτει αυτές τις ανάγκες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα