Ο λαός μας ήταν και θα είναι πάντοτε ορθόδοξος

Διπλό μήνυμα από Αρχιεπίσκοπο και Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους άρρηκτους δεσμούς Εκκλησίας – Πολιτείας

Από τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλαν ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο από τη Θήβα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αναφερόμενοι με εμφατικό τρόπο στη διαχρονική συμπόρευση Εκκλησίας – Πολιτείας, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του λαού και του έθνους, αλλά και στην καθοριστική συμβολή της Εκκλησίας και του θεσμού της οικογένειας στην αποτροπή της ρήξης του κοινωνικού ιστού της χώρας.

Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε με ιδιαίτερο νόημα τους διαχρονικά άρρηκτους δεσμούς του ελληνικού λαού με την ορθόδοξη πίστη. Ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε ότι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο, οι πιστοί προστρέχουν μαζικά σε παρεκκλήσια, σε μεγάλες ενορίες και προσκυνήματα για να τιμήσουν την Παναγία, σημειώνοντας με ιδιαίτερο νόημα ότι «η εικόνα αυτή είναι ο μεγαλύτερος μάρτυρας ότι αυτός ο λαός υπήρξε και θα είναι πάντοτε ορθόδοξος».

Παράλληλα, ο κ. Ιερώνυμος, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, περιέγραψε το επίπεδο συνεργασίας που θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία, τονίζοντας ότι «έχουμε το όραμα σχέσης Εκκλησίας και έθνους», καθώς -σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο- για την Εκκλησία διαχρονικά στόχος της είναι η ενίσχυση των δεσμών της όχι απλά με το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά με το έθνος και τον λαό. «Δεν μιλάμε για καλές σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, αυτά είναι πράγματα παιδιάστικα» συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Αναγνώριση

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Ιερώνυμο κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που αναγνώρισε «τη μεγάλη συμπόρευση Εκκλησίας και Πολιτείας, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της πορείας του λαού και του έθνους μας», τονίζοντας ότι «η Εκκλησία και η οικογένεια έχουν αποτρέψει τη ρήξη του κοινωνικού μας ιστού».

Ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Θήβα συνέπεσε με δύο σημαντικές επετείους, καθώς συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από την κατασκευή του περίλαμπρου ναού αλλά και μισός αιώνας ιεροσύνης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, που εισήλθε στον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης ανήμερα της Παναγίας, πριν από 50 χρόνια.

Το «πιστεύω» από Κουρουμπλή και Κουμουτσάκο!

Ιδιαίτερα θετική αίσθηση και ανάλογου περιεχομένου σχόλια προκάλεσε η παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και του επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου στη θεία λειτουργία στην Παναγία της Τήνου. Οι δύο πολιτικοί εκπροσώπησαν ο πρώτος την κυβέρνηση και ο δεύτερος την αξιωματική αντιπολίτευση στους εορτασμούς για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Γιώργος Κουμουτσάκος συμμετείχαν ενεργά στη θεία λειτουργία, όπως προβλέπει το τυπικό. Μάλιστα, ο τηλεοπτικός φακός συνέλαβε και τους δυο να σχηματίζουν ουκ ολίγες φορές το σημείο του σταυρού ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο υπουργός Ναυτιλίας, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, εκφώνησε το Σύμβολο της Πίστεως από το μικρόφωνο, ενώ δίπλα του το σιγοψιθύριζε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής συγκέντρωσε ιδιαίτερα ευμενή σχόλια, όταν στάθηκε στην ουρά για να μεταλάβει, καθώς μόνο συνηθισμένη δεν είναι η εικόνα ενός πολιτικού να προσέρχεται στην εκκλησία προκειμένου να τελέσει ολοκληρωμένα τα θρησκευτικά του καθήκοντα και όχι απλώς για την ευκαιριακή φωτογράφιση…

Χιλιάδες πιστοί στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο

Αποτελεί την παντοτινή μητέρα ολόκληρου του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, μια φωτεινή αχτίδα στις ψυχές όλων των πιστών, που κάθε χρόνο την τιμούν με κάθε τρόπο. Αναζητώντας τη χάρη της, χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν και φέτος ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο, ανταποκρινόμενοι είτε σε ένα τάμα είτε στη βαθιά πίστη τους. Πολλοί ήταν εκείνοι που κατασκήνωσαν από το Σαββατοκύριακο στο δάσος, έξω από την εκκλησία, δίνοντας συνέχεια σε μια οικογενειακή παράδοση που μπορεί να κρατά ακόμη και δεκαετίες.

Παράδειγμα αποτελεί η οικογένεια της Ναζλή Γεωργιάδου, που επί 45 χρόνια επισκέπτεται ανελλιπώς την Παναγία Σουμελά. «Οι γονείς μου ήρθαν από τον Πόντο και εγώ έρχομαι να προσκυνήσω την Παναγία μας τα τελευταία 45 χρόνια. Και τα τέσσερα παιδιά μου και τα εγγόνια ακολούθησαν την παράδοση και έρχονται μαζί μας» ανέφερε η κυρία Γεωργιάδου.

Από την πλευρά του, ο Χάρης Γαβριηλίδης, που επί 35 χρόνια κατασκηνώνει ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά μαζί με συγγενείς, βλέπει στην περίοδο της κρίσης λιγότερη προσέλευση. «Εχει περιοριστεί πολύ ο κόσμος λόγω των οικονομικών προβλημάτων» σχολιάζει.
Χθες το πρωί στην Παναγία Σουμελά τελέστηκε πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, και ακολούθησαν λιτάνευση της εικόνας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Επίσης, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τον Λεωνίδα Ιασωνίδη, πολιτικό από τον Πόντο, έπειτα από πρόταση του οποίου μεταφέρθηκε στο Βέρμιο η ιστορική εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Τέλος, και φέτος ένας μαθητής από το Γενικό Λύκειο Μακρυχωρίου παρέλαβε την υποτροφία που έχει θεσπιστεί στη μνήμη των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη, το 2003. Ο αριστούχος που βραβεύτηκε είναι ο Σταύρος Τοπαλίδης, ο οποίος μάλιστα είπε ότι επιθυμία του είναι να εισαχθεί στη Σχολή Ευελπίδων.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα