Ο «ύπουλος» ξηρός πνιγμός!

Ποιους κινδύνους κρύβει για παιδιά και νήπια και πώς αντιμετωπίζεται

Από την
Αλεξία Κοσίνα

Μια εξαιρετικά σπάνια και ύπουλη αιτία θανάτου, ωστόσο υπαρκτή, που πλήττει νήπια και παιδιά μικρής ηλικίας κυρίως είναι ο ξηρός πνιγμός. Ως όρος δεν αναφέρεται στον πνιγμό κατά την κατάποση φαγητού, ούτε στον λεγόμενο δευτερογενή πνιγμό που επέρχεται όταν οι πνεύμονες γεμίσουν νερό. Αναφέρεται στον θάνατο που μπορεί να επέλθει λίγο αφότου ένα παιδί έχει εισροφήσει νερό από τη μύτη. Τι ακριβώς συμβαίνει, σε ποιες περιπτώσεις είναι επικίνδυνη αυτή η ξαφνική και «αθόρυβη» κατάσταση και τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ενημερώνει σε άρθρο του ο γιατρός του Νοσοκομείου Παίδων του Pittsburgh, Dr. Ray Pitetti στη «Mail Online».

Κατά τον ξηρό πνιγμό, η εισρόφηση νερού από τους αεραγωγούς της μύτης δεν έχει κάποια επίπτωση τη στιγμή που συμβαίνει. Δημιουργεί ωστόσο αναπνευστικά προβλήματα αμέσως μετά την απομάκρυνση από το νερό, που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο.
Σύμφωνα με τον δρα Pitetti, το νερό εισπνέεται και παρότι δεν φτάνει στους πνεύμονες, επιδρά στον λάρυγγα, στον δίαυλο του αέρα προς τους πνεύμονες, ο οποίος κλείνει ως αντανακλαστική προστατευτική απόκριση. «Ο ξηρός πνιγμός δημιουργεί αντανακλαστικές κινήσεις στο πάνω μέρος του αεραγωγού του σώματος, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει νερό στους πνεύμονες».

Οι φωνητικές χορδές του ατόμου αρχίζουν να συσπώνται δημιουργώντας λαρυγγόσπασμο και οι αεραγωγοί να κλείνουν, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Κατά συνέπεια, το σώμα δεν παίρνει αρκετό αέρα, στερείται οξυγόνου και αρχίζει να πνίγεται». Γι’ αυτό και τα προφανή συμπτώματα αρχίζουν να φαίνονται λίγα λεπτά μετά την εισρόφηση του νερού.

Ως συμβάν μπορεί να συμβεί στη θάλασσα, στην πισίνα ή και την μπανιέρα. Πλήττει κυρίως τα παιδιά λόγω του μικρού μεγέθους του σώματός τους, αλλά σπανιότερα μπορεί να συμβεί και σε ενηλίκους. Πρώτη μέθοδος πρόληψης είναι η σταθερή επιτήρηση ενός παιδιού όση ώρα παραμένει μέσα στο νερό, κατά τον δόκτορα Pitetti. Στην περίπτωση που συμβεί εισρόφηση, συνιστά να δοθούν πρώτες βοήθειες, ακόμη και καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), ενώ, αν δεν είναι επιβεβαιωμένες οι κολυμβητικές ικανότητες ενός παιδιού, να φορά πάντα σωσίβιο όταν κολυμπά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα