Ομάδα ειδικών κρούει τον κώδωνα για τα ρομπότ-δολοφόνους

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάπτυξη ρομπότ-δολοφόνων κρούει ομάδα ειδικών της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ των οποίων ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ και ο συνιδρυτής της DeepMind, Μουσταφά Σουλεϊμάν.

Σε επιστολή τους προς τα Ηνωμένα Εθνη 116 επιστήμονες και επιχειρηματίες, που ηγούνται του συγκεκριμένου κλάδου, προειδοποιούν για μια «τρίτη πολεμική επανάσταση» και ζητούν την απαγόρευση της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στη διαχείριση των οπλικών συστημάτων. Κάνουν λόγο για μια «ανήθικη τεχνολογία», που θα πρέπει να απαγορευτεί, βάσει της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για ορισμένα συμβατικά όπλα (CCW).

Προειδοποιούν για ένα κουτί της Πανδώρας που δεν θα πρέπει να ανοίξει, καθώς τα αυτόνομα οπλικά συστήματα «άπαξ και αναπτυχθούν, θα μεταφέρουν τη διεξαγωγή του πολέμου σε άλλη διάσταση και σε χρονικές κλίμακες που ο ανθρώπινους νους δεν θα μπορεί να κατανοήσει».

Πρόκειται για συστήματα τα οποία τρομοκράτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον «αθώων πληθυσμών», όπλα που θα μπορούσαν να παραβιαστούν από χάκερ, ώστε να συμπεριφέρονται με ανεπιθύμητους τρόπους, αναφέρει η επιστολή. «Μόλις ανοίξει το κουτί της Πανδώρας θα είναι δύσκολο να κλείσει» προειδοποιούν.

Τα ρομπότ-δολοφόνοι είναι αυτόνομα όπλα που μπορούν να επιλέγουν και να πλήττουν στόχους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί, οι τρέχουσες εξελίξεις όμως στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης φέρνουν την πιθανότητα ανάπτυξής τους ολοένα πιο κοντά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα