«Γραμμή Μαζινό» ζητεί ο Μακρόν για τα κύματα των προσφύγων

Απούσα η Ελλάδα από τη μίνι σύνοδο κορυφής για το Μεταναστευτικό

Από την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Με την ηχηρή απουσία της Ελλάδας -άγνωστο για ποιον λόγο- διεξήχθη χθες στο Παρίσι η μίνι σύνοδος κορυφής με θέμα την προσφυγική κρίση, η οποία διοργανώθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος υποδέχτηκε τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς επίσης και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Στη μίνι σύνοδο συμμετείχαν και οι ηγέτες τριών αφρικανικών χωρών (Λιβύη, Νίγηρας και Τσαντ), που αποτελούν τις βασικές χώρες διέλευσης της πλειονότητας των προσφύγων.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 125.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν φέτος τη Μεσόγειο με πλοίο για να φτάσουν στην Ιταλία και στη συνέχεια να ταξιδέψουν σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Περίπου 2.400 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού. Η Γαλλία, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζητεί αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα και περιπολίες των υδάτων στα ανοιχτά της Λιβύης. «Ο πόλεμος κατά της παράνομης μετανάστευσης γίνεται σε δύο μέτωπα: αυτά της ανάπτυξης και της ασφάλειας» δήλωσε στο πρακτορείο πηγή της γαλλικής προεδρίας, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο διερεύνησαν και τους λόγους για τους οποίους οι αφίξεις από τη Λιβύη έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Οι βελτιωμένες ενέργειες της λιβυκής ακτοφυλακής, οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα στις χώρες τράνζιτ, καθώς και οι πολιτοφυλακές της βορειοαφρικανικής χώρας, που ενώνουν τις προσπάθειές τους για να σταματήσουν την επιβίβαση στα πλοία, ενδέχεται να έχουν συμβάλει στη μείωση αυτήν.

Στο μεταξύ, λίγο πριν από τη συνάντηση των ηγετών στο Παρίσι, η καγκελάριος Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, επεσήμανε ότι στόχος της συνόδου είναι η υπογραφή προσφυγικών συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης, στο πρότυπο εκείνης με την Τουρκία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα