«Τύμπανα πολέμου» μεταξύ ΗΠΑ, Β. Κορέας

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις εξελίξεις ο πλανήτης Απάντηση από ΗΠΑ, Ν. Κορέα και Ιαπωνία, ενώ Κίνα και Ρωσία συνιστούν ψυχραιμία

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Επίδειξη δύναμης» πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο έκαναν χθες οι ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, με τη συμμετοχή δύο Stealth F-35, δύο υπερηχητικών βομβαρδιστικών και πολλών μαχητικών αεροσκαφών, μόλις δύο μέρες μετά την τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ – ρίχνοντας την αυλαία στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των τριών χωρών.

«Οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας συνιστούν απειλή για τους συμμάχους μας και την πατρίδα μας. Θα απαντήσουμε στις αποσταθεροποιητικές ενέργειές τους» επεσήμανε ο διοικητής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων του Ειρηνικού, πτέραρχος Τέρενς Τζ. Ο’ Σόνεσι, σε αιφνίδια επίσκεψή του στην Ιαπωνία.

Παρ’ όλα αυτά, χθες, η Βόρεια Κορέα απείλησε ευθέως την Ιαπωνία. Σε άρθρο γνώμης, το οποίο δημοσίευσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, προειδοποίησε την Ιαπωνία να μην ακολουθεί τυφλά τις ΗΠΑ, διότι κινδυνεύει με επικείμενη καταστροφή, διατυπώνοντας σαφή απειλή για τις αμερικανικές βάσεις στο νησί Χοκάιντο.

Το Πεκίνο

Την ώρα που οι πρωθυπουργοί Ιαπωνίας και Βρετανίας Σίνζο Αμπε και Τερέζα Μέι (η τελευταία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία) συμφωνούσαν στην αύξηση της πίεσης προς τη Βόρεια Κορέα και στην ταχύτερη επιβολή κυρώσεων, το Πεκίνο συνέχισε να καλεί σε αυτοσυγκράτηση, σημειώνοντας ότι τα στρατιωτικά μέσα δεν αποτελούν λύση, ενώ προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχτεί πόλεμο ή χάος στο κατώφλι του.

Δεν δίστασε, μάλιστα, να επικρίνει τις χώρες που επιμένουν στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ούσα ο βασικός εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, η Κίνα είναι λογικό να μην επιθυμεί την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ. «Κάποιες χώρες αγνοούν με επιλεκτικό τρόπο τις εκκλήσεις για διάλογο και δεν μιλούν παρά μόνο για κυρώσεις» τόνισε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ, καλώντας όλες τις πλευρές να υιοθετήσουν μια υπεύθυνη στάση.

Στο άρμα της Κίνας προσδέθηκε χθες και η Ρωσία (για τους ίδιους ακριβώς λόγους). Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε αντιπαραγωγική και επικίνδυνη την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα