Τον Οκτώβριο η αγωγή που «διέλυσε» την ΑΤΕ

Αποκάλυψη για την τράπεζα που ζήτησε τα δανεικά από Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ

Στα μέσα Οκτωβρίου, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, θα κριθεί η αγωγή της Αγροτικής Τράπεζας κατά του Ελληνικού Δημοσίου και των πολιτικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., την οποία αποκάλυψε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία». Η αγωγή, πέραν του οικονομικού αντικειμένου της, αφού αξιώνει πάνω από 40.000.000 ευρώ αποζημίωση για δόσεις των υπέρογκων δανείων που δεν της δόθηκαν, αποκωδικοποιεί και τη «μαφιόζικη» εκτέλεση της τράπεζας.

Η αγωγή κοινοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από τις 26 Ιουλίου 2012, όταν η τότε κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αποφάσισε να εκχωρήσει το «καλό» κομμάτι της τράπεζας στη «βολική» Πειραιώς του Μιχάλη Σάλλα (μαζί με τα δάνειά τους) αντί του ευτελούς ποσού των 95.000.000 ευρώ, τη στιγμή που μόνο από τα κόμματα η ΑΤΕ περίμενε να εισπράξει πάνω από 200.000.000 ευρώ. Πολλοί συνδέουν αυτήν ακριβώς την αγωγή με την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου να διαλύσει την Αγροτική.

Τότε η Ν.Δ. χρωστούσε στην Αγροτική 104.360.000 ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 93.000.000 ευρώ. Εως τότε, από το 2000, η Ν.Δ. είχε καταβάλει μόλις 29.169.000 ευρώ σε τόκους και 407.460 ευρώ ως προμήθειες, ενώ είχε δεσμεύσει, ώστε να εκχωρηθούν στην τράπεζα, τις κρατικές επιχορηγήσεις των ετών 2011-2018!
Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ από το 2000 είχε καταβάλει 28.157.000 ευρώ σε τόκους και 369.401 ευρώ σε προμήθειες. Είχε δεσμεύσει επίσης τις κρατικές επιχορηγήσεις των ετών 2011-2016.

Η δρομολόγηση όμως είχε αρχίσει από την κυβέρνηση Παπαδήμου, όταν στις 9 Απριλίου 2012 ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, με τροπολογία του, αποφάσισε ότι «η τέταρτη δόση του έτους 2011, καθώς και η πρώτη και η δεύτερη δόση του έτους 2012 της χρηματοδότησης των άρθρων 1 και 3 του ν.3023/2002, καθώς και οι αντίστοιχες δόσεις της οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου 4 του ίδιου νόμου δεν κατάσχονται και δεν εκχωρούνται, καταβάλλονται δε υποχρεωτικά στα δικαιούχα κόμματα και συνασπισμούς σε λογαριασμό πιστωτικού ιδρύματος που δηλώνεται από τον δικαιούχο στο ΥΠΕΣ μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου».

Με αυτόν τον τρόπο αφαιρέθηκαν από την τράπεζα περιουσιακά στοιχεία της, γεγονός που «αντίκειται ευθέως στη συνταγματικά προστατευμένη οικονομική ελευθερία τόσο της τράπεζας όσο και των μετόχων της».
Για την ιστορία, 23 μέρες μετά την κατάθεση της αγωγής, δηλαδή στις 26 Ιουλίου 2012, αποφασίστηκε η διάλυση της Αγροτικής.

«Σιγή ιχθύος» από τους υποψήφιους ηγέτες της ΔΗΣΥ

«Να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες εξηγήσεις» καλεί τις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «η διάλυση της ΑΤΕ, μιας τράπεζας που αφορά τον πρωτογενή τομέα παραγωγής της χώρας μας, είναι μια υπόθεση εξαιρετικά σοβαρή».

Οπως σημειώνει η Κουμουνδούρου στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, «η αγωγή της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος εναντίον της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “κυριακάτικη δημοκρατία”, είναι αποκαλυπτική για τον τρόπο με τον οποίο τα δύο αυτά κόμματα χειρίστηκαν το τραπεζικό σύστημα της χώρας, το οποίο έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα των πολιτών».

Η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» δημιούργησε πλήθος αντιδράσεων από νωρίς χθες το πρωί και συζητήθηκε ευρέως στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι -λαλίστατοι κατά τα άλλα- υποψήφιοι αρχηγοί της Δημοκρατικής Συμπαράταξης -που αυξάνονται και πληθύνονται καθημερινά- δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να πουν για το πώς μεθοδεύτηκε η διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας και τι σκοπεύουν οι ίδιοι να κάνουν με τα υπέρογκα χρέη του ΠΑΣΟΚ. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και διαφάνειας όλοι όσοι θέσουν τελικά υποψηφιότητα -και φυσικά όλα τα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ- να δεσμευθούν υπεύθυνα και ανοιχτά ότι θα αποπληρώσουν μέχρι κεραίας τα χρέη δεκάδων εκατομμυρίων που κουβαλάνε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα