Από ήττα σε ήττα!

Σε τέτοιες περιπτώσεις μετρά το αποτέλεσμα. Η προσπάθεια, όσο καλή και αν είναι, σύντομα θα λησμονηθεί. Ο βαθμολογικός πίνακας του 1ου ομίλου του Ευρωμπάσκετ αναφέρει πως η Ελλάδα, έπειτα από τρεις αγωνιστικές, μετρά μία νίκη και δύο ήττες.

Για την ακρίβεια, δύο απανωτές ήττες: το Σάββατο από τη Γαλλία (95-87) και χθες από τη Σλοβενία (78-72). Δύο διαφορετικά παιχνίδια, δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά το πηλίκο ήταν μηδενικό.

Κόντρα στους Σλοβένους η Ελλάδα έδειξε πως είναι εκείνος ο υπολογίσιμος αντίπαλος που όλοι αναφέρουν. Δεν σάστισε όταν η παρέα των Γκόραν Ντράγκιτς και Λούκα Ντόντσιτς ξέφυγε ακόμη και με 12 πόντους στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου (25-13).

Πάλεψε, μάτωσε στην άμυνα, βελτιώθηκε στην επίθεση και, το κυριότερο, για ένα μεγάλο διάστημα κατάφερε να περιορίσει τον Ντράγκιτς. Οχι και στα τελευταία λεπτά, όταν αρχικά δύο εύστοχες ελεύθερες βολές του και κατόπιν ένα προσωπικό καλάθι του γκαρντ των Μαϊάμι Χιτ, υπό την πίεση του Γιάννη Μπουρούση, έδωσε προβάδισμα 5 πόντων στους άλλοτε Γιουγκοσλάβους (75-70) και ουσιαστικά τους κατακύρωσε την αναμέτρηση.

Τα ριμπάουντ

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα κατάφερε να πάει την έκβαση του αγώνα στο… νήμα, μολονότι μέτρησε 15% στα σουτ τριών πόντων (3/20) και είδε 15 επιθετικά ριμπάουντ να χάνονται.

Ενα σερί 9-0 στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου έφερε την ομάδα του Κώστα Μίσσα σε θέση οδηγού. Με το ελληνικό προβάδισμα να διατηρείται, με αυξομειώσεις, έως το 36΄. Κάπου εκεί άρχισαν τα προβλήματα. Λανθασμένες άμυνες, κακές επιλογές στην επίθεση (δύο λάθη) και… αφλογιστία στα μακρινά σουτ (0/3).

Τα δεκάλεπτα: 23-13, 35-30, 52-58, 78-72

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Ιγκόρ Κοκόσκοφ): Ράντολφ 8, Ντράγκιτς 20, Νίκολιτς, Πρέπελιτς 16 (3), Μούριτς 6 (1), Μπλάζιτς, Βίντμαρ 6, Ζάγκορατς, Ντίμεκ, Τσάντσαρ, Ντόντσιτς 22 (3/7 τρίποντα, 5 ριμπ., 3 ασίστ).

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Μίσσας): Καλάθης 6, Μπουρούσης 9, Σλούκας 18 (2/5 τρίπ., 3 ριμπ., 6 ασίστ), Παππάς 10, Παπαγιάννης 10, Πρίντεζης 10 (4/15 σουτ, 10 ριμπ.), Μάντζαρης, Αγραβάνης, Παπαπέτρου 5 (1), Μπόγρης, Αντετοκούνμπο.

—-

Το μήνυμα του Σλούκα και η… σπόντα του Μίσσα

«Φταίμε όλοι για την ήττα». Ο Κώστας Σλούκας ανέλυσε ολόκληρο το παιχνίδι με τη Σλοβενία σε πέντε λέξεις. Μη λησμονούμε πως το άθλημα είναι ομαδικό: όλοι μαζί κερδίζουν, όλοι μαζί χάνουν.

Ο συνεργάτης του Κώστα Μίσσα, Θανάσης Σκουρτόπουλος, θέλησε να γίνει πιο ξεκάθαρος. Εκανε λόγο για έλλειψη συνεργασίας στο τέλος και για λάθος τρόπο αντιμετώπισης των σλοβενικών πικ εν ρολ στα κρίσιμα σημεία. «Δεν έχουμε παίκτη σαν τον Ντράγκιτς, που δημιουργεί από μόνος του καταστάσεις. Θα πρέπει να κυκλοφορήσουμε την μπάλα για να βρούμε την έξτρα πάσα και να βάλουμε το σουτ» συμπλήρωσε.

«Θα πω πολλά»

Οσο για τον ομοσπονδιακό προπονητή; Εντύπωση και πολλά ερωτήματα προκάλεσε ένα σχόλιό του στη μεικτή ζώνη, σύμφωνα με το οποίο «όταν τελειώσει το τουρνουά και κάνουμε μία αναδρομή, θα πω πάρα πολλά πράγματα, που τώρα δεν έχει λογική να πω». Πάντως, ο Κώστας Μίσσας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την παρουσία της «γαλανόλευκης» στην Κωνσταντινούπολη, όταν ξεκινήσουν τα νοκ άουτ παιχνίδια, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να προχωρήσουμε και να πάρουμε αυτά που μας ανήκουν».

«Κάναμε πολύ καλή δουλειά αμυντικά. Ισως δεν προστατεύσαμε καλά τη ρακέτα. Ηταν σημαντικό που κάποιοι παίκτες έκαναν step up, όταν ο Ντράγκιτς ήταν εκτός αγώνα. Είμαι πολύ χαρούμενος που νικήσαμε μία τόσο καλή ομάδα» ήταν τα λόγια του προπονητή των Σλοβένων Ιγκόρ Κοκόσκοφ.

—-

Απότομη «προσγείωση» για τη Γεωργία 

Ο,τι έχτισε στην πρεμιέρα το απώλεσε γοργά. Υστερα από την ήττα διά χειρός Γερμανίας το Σάββατο, η Γεωργία του Ηλία Ζούρου ηττήθηκε χθες και από την Ουκρανία (88-81), αποτέλεσμα που… ανακατεύει τον 2ο όμιλο.

Οι δύο σέντερ των Γεωργιανών, Ζάζα Πατσούλια και Γκιόργκι Σερμαντίνι, μέτρησαν από 17 πόντους και ο Τόρνικε Σενγκέλια πρόσθεσε άλλους 16. Ομως, δεν ήταν αρκετοί, αφού οι Ουκρανοί κυριάρχησαν σε ριμπάουντ και δημιουργία, και είχαν πρώτους σκόρερ τους Πάστοβι (19π.) και Λίποβι, Λούκασοφ (από 17 π.).

Τέλος στο αήττητο της Ιταλίας έβαλε η Λιθουανία (78-73), χάρη στην εμφάνιση του Αντας Γιουσκεβίτσιους, ο οποίος ήλθε από τον πάγκο και μέτρησε 20 πόντους.

—-

Η ΓΑΛΛΙΚΗ… ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Η ήττα από τη Σλοβενία θα μπορούσε να διαγραφεί μόνο με ένα τέλειο Σαββατοκύριακο. Η Εθνική Γαλλίας το ολοκλήρωσε με τον επιθυμητό τρόπο. Πρώτα, το Σάββατο επικράτησε της Ελλάδας (95-87), έχοντας ως πρωταγωνιστές τους Ζοφρί Λοβέρν, Εβάν Φουρνιέ, Νάντο ντε Κολό και Τομά Ερτέλ.

Ενα 24ωρο αργότερα, τα πράγματα ήταν περισσότερο εύκολα. Η Ισλανδία δεν προέβαλε ιδιαίτερη αντίσταση, κάτι που μαρτυρά το τελικό 115-79 (Ντε Κολό 16 π., Ζακσόν, Σεραφέν από 14 π.)! Η επιθετική συγκομιδή των «τρικολόρ» είναι η δεύτερη καλύτερη, έπειτα από τους 126 πόντους των Ρώσων κόντρα στους Φινλανδούς, στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ της Αθήνας το 1995.

Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, η Φινλανδία, με ακόμα μία επιθετική ραψωδία του Λάουρι Μάρκανεν, επικράτησε της Πολωνίας με 90-87, έπειτα από δύο παρατάσεις (κ.α. 66-66, 1η παρ. 78-78). Ο Φινλανδός σέντερ (27 π., 9 ριμπ.) οδήγησε με δικά του καλάθια το ματς και στις δύο παρατάσεις.

—-

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ

Η χθεσινή ήττα από τη Σλοβενία «μπερδεύει» το ελληνικό ιδανικό σενάριο. Η τύχη βρίσκεται ακόμη στα χέρια της Ελλάδας, αλλά είναι δεδομένο πως θα πρέπει να μοχθήσει -και πάνω απ’ όλα να νικήσει- για να βρεθεί στους «16»!

Η πρώτη δυάδα της βαθμολογίας (η οποία οδηγεί απέναντι στον τρίτο και τον τέταρτο του 2ου ομίλου, αντίστοιχα, στα νοκ άουτ) μοιάζει πλέον με όνειρο απατηλό, αν και στα παιχνίδια που απομένουν οι πρωτοπόροι του ομίλου και αήττητοι Σλοβένοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη Γαλλία.

Το ρεαλιστικό σενάριο για την Εθνική είναι η πρόκριση, με την καλύτερη προοπτική να τη φέρνει μέχρι την τρίτη θέση.

Γι’ αυτό έχουν τεράστια σημασία τα δύο παιχνίδια που απομένουν, αύριο κόντρα στη Φινλανδία και μεθαύριο απέναντι στην Πολωνία.

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα