Η τελική (;) τροπολογία για την αξιολόγηση στο Δημόσιο

Τροπολογία για το Δημόσιο: Πιέσεις στους προϊσταμένους για να «περάσει» η αξιολόγηση

Επειτα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα και με καθυστέρηση εννιά μηνών κατατέθηκε χτες τροπολογία στη Βουλή, που ουσιαστικά εκβιάζει τους προϊσταμένους να προχωρήσουν την αξιολόγηση, διαφορετικά δεν θα μπορούν να κριθούν για τμηματάρχες, διευθυντές ή γενικοί διευθυντές.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση απειλεί τους υπηρετούντες προϊσταμένους με την απώλεια του επιδόματος θέσης ευθύνης εάν δεν αξιολογήσουν τους υφισταμένους τους, αλλάζοντας και τον τρόπο αξιολόγησης. Με τον νόμο 4369/2016 προβλεπόταν ότι ένας δημόσιος υπάλληλος έπρεπε να αυτοαξιολογηθεί και κατόπιν να παραδώσει το δελτίο αξιολόγησης στον προϊστάμενό του για να τον αξιολογήσει. Αυτή η διαδικασία θα μπλόκαρε εκ νέου την αξιολόγηση.

Για τον λόγο αυτόν η τροπολογία που φέρει τις υπογραφές της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγας Γεροβασίλη και του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη «σπάει» την αλυσίδα της αξιολόγησης όπως περιγραφόταν στον αρχικό νόμο και προβλέπει ότι οι προϊστάμενοι μπορούν να προμηθευτούν από το Εθνικό Τυπογραφείο ή ακόμα και από απλή φωτοτυπία από την υπουργική απόφαση που έχει υπογραφεί τα δελτία αξιολόγησης (όχι απαραίτητα από τον υφιστάμενό τους, ο οποίος πιθανότατα θα αρνηθεί την αυτοαξιολόγηση), προκειμένου να αξιολογήσουν τους υπαλλήλους των τμημάτων και διευθύνσεών τους.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η τροπολογία επαναφέρει με έμφαση την υποχρέωση των προϊσταμένων να αξιολογήσουν και να μην επικαλούνται γραφειοκρατικά κωλύματα, όπως π.χ. ότι δεν βρίσκουν έντυπα αξιολόγησης, στον βαθμό που η αυτοαξιολόγηση των υπαλλήλων δεν έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην τελική βαθμολογία τους.

Τόσο συνδικαλιστικοί κύκλοι της ΑΔΕΔΥ όσο και της ΠΟΕ – ΟΤΑ, που έλαβαν γνώση της τροπολογίας, ανέφεραν στη «δημοκρατία» ότι η νομοθετική ρύθμιση περιλαμβάνει έναν καθαρό εκβιασμό προς τους προϊσταμένους, που απειλούνται με «κόψιμο» από τις επόμενες κρίσεις και με απώλεια των επιδομάτων θέσης ευθύνης. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο στήνεται απεργοσπαστικός μηχανισμός από την κυβέρνηση εν όψει των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί. Σημειώνουν δε ότι η κυβέρνηση πήρε άρον άρον πίσω τη σύνδεση της αξιολόγησης με την κινητικότητα, διαβλέποντας ότι θα τινάζονταν στον αέρα όλος ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το Δημόσιο και ο απολογισμός προς τους δανειστές κατά την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Νίκος Β. Τσίτσας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα