Συναγερμός έπειτα από τα κρούσματα της ιλαράς!

Το τελευταίο 4μηνο έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά. Μόνο στο Νοσοκομείο Κορίνθου έχουν νοσηλευτεί 18 παιδιά

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Σήμα κινδύνου για την επέκταση της ιλαράς και στη χώρα μας εκπέμπει το υπουργείο Υγείας, μετά την επιδημία της νόσου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που έχει προκαλέσει 41 θανάτους, ενώ έχουν νοσήσει 14.000 παιδιά και ενήλικες.
Σημειώνεται ότι επιδημικές εξάρσεις ιλαράς έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία κ.λπ.

Στην Ελλάδα έως τις 3 Σεπτεμβρίου έχουν κοινοποιηθεί 100 κρούσματα ιλαράς και κανένας θάνατος. Μόνο στο Νοσοκομείο Κορίνθου έχουν νοσηλευτεί 18 παιδιά, και μάλιστα ορισμένα από αυτά τα περιστατικά κρίθηκε αναγκαίο να διακομιστούν στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας. Πρόκειται κυρίως για μικρά παιδιά από κοινότητες των Ρομά, καθώς και για άτομα με ελληνική ιθαγένεια, ηλικίας 25-44 ετών, από τον γενικό πληθυσμό.

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι την τελευταία τριετία στην Ελλάδα καταγραφόταν περίπου ένα κρούσμα ιλαράς ετησίως, ενώ «κατά το τελευταίο 4μηνο έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά (γι’ αυτό και ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στη χώρα μας είναι υπαρκτός».

Να σημειωθεί ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα στη χώρα μας έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Υγείας, καθώς πολλοί γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, με συνέπεια να σημειώνεται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στην εξάπλωση της επιδημίας ιλαράς και στη χώρα μας.

Εν τω μεταξύ, από τις 6 Σεπτεμβρίου, παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζου, συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που συνιστά τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο MMR (ιλαρά – ερυθρά – παρωτίτιδα) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Εκτάκτως, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνει τη διενέργεια της πρώτης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της δεύτερης δόσης τρεις μήνες μετά την 1η ή -εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό- το ταχύτερο δυνατόν.

Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει σε μεσοδιάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων από την πρώτη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα