Συρία: Τρόμος για το οπλοστάσιο με χημικά του Ασαντ!

«Το καλύτερο θα ήταν να παρακινήσουν τους φύλακες των όπλων να παραμείνουν στις θέσεις τους κατά τη διάρκεια της όποιας μετάβασης εξουσίας και να θέσουν τις εγκαταστάσεις υπό την επίβλεψη ενός διεθνούς οργανισμού. Ο οργανισμός αυτός θα παρακολουθούσε την ασφάλεια των όπλων, καθώς θα λαμβάνονται αποφάσεις σχετικώς με τη μελλοντική διαχείριση ή την καταστροφή τους» παρατηρεί ο Λέοναρντ Σπέκτορ, επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Μελετών Περιορισμού Οπλοστασίου «Τζέιμς Μάρτιν», καθώς σχολιάζει την προοπτική ανεξέλεγκτης χρήσης των χημικών όπλων του καθεστώτος του Μπάσαρ Αλ Ασαντ, η οποία φαίνεται ότι παρουσιάζεται, πλέον, σαν η πιο απειλητική συνέπεια των ταραχών στη Συρία. «Η Συρία», σχολιάζει ο Σπέκτορ, «έχει ένα από τα μεγαλύτερα χημικά οπλοστάσια παγκοσμίως, στα οποία συμπεριλαμβάνονται παραδοσιακά χημικά όπλα, όπως το αέριο μουστάρδας, και πιο σύγχρονα νευρολογικά χημικά όπλα, όπως το αέριο Σαρίν, και πιθανώς ανθεκτικά χημικά όπλα, όπως το VX».

 

Η ανησυχία των διεθνών παρατηρητών έχει να κάνει με το πώς θα χρησιμοποιηθεί ο οπλισμός από τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία, αλλά και με τη σταθερότητα της προστασίας του και την προοπτική ελέγχου του από οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ και η Αλ Κάιντα. Φαίνεται ότι κάποιο τμήμα του συριακού χημικού οπλοστασίου βρίσκεται σε ακίνδυνη μορφή, καθώς τα επικίνδυνα συστατικά είναι διαχωρισμένα. Κάποια άλλα χημικά όπλα φαίνεται ότι βρίσκονται αποθηκευμένα μαζικά και άλλα σε μάχιμες συσκευασίες.

 

Ο Σπέκτορ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Συρία έχει συγκεντρώσει τα χημικά της όπλα σε περιορισμένες μονάδες, όμως σχολιάζει ότι οι μονάδες αυτές θα μπορούσαν να γίνουν μέρος του καθεστωτικού οπλοστασίου ή του οπλοστασίου των ανταρτών. Επιπλέον, αν οι μάχες στη Συρία οδηγήσουν σε ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ, η σταθερότητα των χημικών όπλων αμφισβητείται, καθώς είναι αμφίβολο εάν θα παραμείνουν οι φύλακες στις εγκαταστάσεις όπου αυτά φυλάσσονται. Μεγάλο μέρος των διεθνών ανησυχιών φαίνεται ότι βασίζεται ακόμα στο γεγονός ότι η Χεζμπολάχ και η Αλ Κάιντα, οι οποίες εκτιμάται ότι συμμετέχουν στις μάχες στη Συρία, θα μπορούσαν να αποκτήσουν τον έλεγχο των όπλων σε περίπτωση αποσταθεροποίησης της περιοχής.

 

 

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

Ετικέτες: