«Συγχωροχάρτι» στους φοροφυγάδες!

Παραγράφονται με εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών υποθέσεις (και από τις περιβόητες λίστες) πριν από το 2010

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Συγχωροχάρτι» σε όλους -ουσιαστικά- τους φοροφυγάδες με ανοιχτές υποθέσεις προς την Εφορία πριν από το 2010 δίνει το υπουργείο Οικονομικών! Εφαρμόζοντας τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία ξεκαθαρίζει ότι παραγράφονται όλες οι φορολογικές υποθέσεις έως και το 2005, εφόσον ο φορολογούμενος έχει υποβάλει φορολογική δήλωση. Επίσης, παραγράφονται οι ανοιχτές υποθέσεις της πενταετίας 2006-2010, εφόσον διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής από τα «συμπληρωματικά στοιχεία» που προέκυψαν από ελέγχους στους καταθετικούς λογαριασμούς των ελεγχομένων!

Περισσότερο από έναν μήνα μετά τη σχετική «ετυμηγορία» (του ΣτΕ), που χαρακτήριζε παράνομες τις αποφάσεις παράτασης των παραγραφών των φορολογικών υποθέσεων πέραν την πενταετίας, η ΑΑΔΕ έδωσε με εγκύκλιο οδηγίες για την προτεραιοποίηση του ελέγχου των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, από την οποία προκύπτει πλέον ξεκάθαρα ότι όλες οι φορολογικές υποθέσεις, στις οποίες βεβαίως περιλαμβάνονται και υποθέσεις από τις περιβόητες λίστες, έχουν παραγραφεί!

Ελεγχοι

Ειδικότερα, με την εγκύκλιο η ΑΑΔΕ καλεί τους προϊσταμένους των ελεγκτικών κέντρων να πραγματοποιούν φορολογικούς ελέγχους ως εξής:

• Για τις χρήσεις από το 2001 και μετά, εφόσον ο φορολογούμενος θα ελέγχεται μόνο αν δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση! Επί της ουσίας, οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε λίστες για υποθέσεις από το 2001 έως και το 2005 δεν μπορούν πλέον να φοβούνται για πρόστιμα και πρόσθετους φόρους, αφού οι υποθέσεις τους έχουν παραγραφεί.
• Για τις χρήσεις από το 2006 και μετά οι υποθέσεις θα ελέγχονται μόνο αν διαπιστώθηκαν ενδείξεις φοροδιαφυγής από τα... «συμπληρωματικά στοιχεία» των καταθετικών λογαριασμών.
Ολες οι υπόλοιπες υποθέσεις που περιλαμβάνονται στις λίστες μεγαλοκαταθετών και δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια θεωρούνται από την Εφορία παραγεγραμμένες και δεν πρόκειται να ελεγχθούν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ! Στην ίδια εγκύκλιο ορίζονται και τα εξής:
• Οι υποθέσεις από το 2008 και μετά ελέγχονται κατά προτεραιότητα, εφόσον υπάρχει φοροδιαφυγή και ισχύει για αυτές 20ετής παραγραφή.
• Οι χρήσεις από το 2011 και μετά ελέγχονται κατά προτεραιότητα, καθώς βρίσκονται εντός του γενικού ορίου της πενταετούς παραγραφής.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο, το περιεχόμενό της θα είναι απίθανο να διαφέρει από τις παραπάνω οδηγίες αναφορικά με τις παραγραφές. Στις υποθέσεις που... απομένουν να ελεγχθούν περιλαμβάνονται και περιπτώσεις φορολογουμένων που θεωρούνται ύποπτοι για παράνομο πλουτισμό, καθώς βρίσκονται στις γνωστές λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού και του εσωτερικού για τις οποίες έχουν εκδοθεί εισαγγελικές παραγγελίες διενέργειας ελέγχου.