Βουλή: Απέσυραν αργά το βράδυ την επίμαχη τροπολογία για την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης»

Στην απόσυρση της τροπολογίας που άνοιγε τον δρόμο για τη νομική αναγνώριση της λεγόμενης «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» προχώρησε αργά το βράδυ η κυβέρνηση, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να μην καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Την επίμαχη τροπολογία ανέδειξε η «δημοκρατία» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της το Σάββατο, σημειώνοντας τον κίνδυνο η ψήφισή της να προκαλέσει ντόμινο νομικής αναγνώρισης όλων των μειονοτικών συλλόγων στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, οι οποίοι θα μπορούσαν να αναπροσδιορίζονται ως «τουρκικοί». Οι ΑΝ.ΕΛ. ξεκαθάρισαν ότι δεν θα την υπερψηφίσουν, ζητώντας από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταυρό Κοντονή να την αποσύρει.

«Οχι» στην τροπολογία είπαν η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, διεμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι τούδε και στο εξής δεν θα ξαναψηφίσουν διατάξεις ή νομοσχέδια που δεν στηρίζει σύσσωμη η κυβέρνηση και τα δύο κόμματα που την αποτελούν. Η Ενωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν την τροπολογία, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών».

«Παρών» θα ψήφιζε και το Ποτάμι. Ο Στ. Κοντονής επιτέθηκε στη Ν.Δ. λέγοντας «είστε πολιτικά σχιζοφρενείς όταν λέτε ότι συμφωνείτε, αλλά καταψηφίζετε για να δημιουργήσετε πολιτικό θέμα» και έκανε λόγο για ανεύθυνη πολιτική στάση. Τελικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέσυρε την επίμαχη τροπολογία προκειμένου να ενημερωθούν καλύτερα τα κόμματα. Στο ίδιο νομοσχέδιο εντάχθηκε και η ετήσια παράταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του λεγόμενου «νόμου Παρασκευόπουλου» περί αποφυλάκισης κρατουμένων. Από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί για βαριά κακουργήματα, μεταξύ των οποίων η ανθρωποκτονία από πρόθεση, η αρπαγή, η σωματεμπορία, η αρπαγή ανηλίκων, ο βιασμός, η ασέλγεια και η αποπλάνηση παιδιών, η πορνογραφία ανηλίκων κ.ά.