«Ξήλωμα» γιατρών για παράνομες συνταγές

Φάμπρικα με ψευδείς διαγνώσεις που ζημίωσαν το Δημόσιο 2.500.000 € στο νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως

Σε αργία τέθηκαν με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού οι δύο γιατροί του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ) που διώκονται για παράνομες συνταγογραφήσεις, από τις οποίες φέρεται ότι ζημιώθηκε το Δημόσιο, τουλάχιστον με το ποσό των 2.500.000 ευρώ. Η δράση των δύο γιατρών εντοπίστηκε έπειτα από επισταμένο έλεγχο της διοίκησης του νοσοκομείου σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και ενώ είχαν προηγηθεί καταγγελίες ασθενών.

Από τον μέχρι στιγμής έλεγχο προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκαν πλαστές φωτογραφίες έλκους κατακλίσεων σε δεκάδες περιπτώσεις ασθενών που δεν είχαν κατακλίσεις, σε προφανή συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρίες, προκειμένου να συνταγογραφηθούν επιθέματα κατακλίσεων.
Επίσης, τέθηκαν ψευδείς διαγνώσεις προκειμένου να δοθεί αγωγή για δήθεν επιπλοκές διαβήτη σε ασθενείς που δεν έπασχαν από διαβήτη και χορηγήθηκαν χιλιάδες συνταγές σκευασμάτων ειδικής διατροφής με την ψευδή διάγνωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ένας και μόνο γιατρός χορήγησε σε διάστημα 14 μηνών περίπου 4.900 συνταγές, εκ των οποίων το 50% κατοικούσε σε περιοχή που κάλυπτε υγειονομικά άλλο νοσοκομείο, ενώ στη συντριπτική πλειονότητος οι ασθενείς δεν είχαν εξεταστεί στο νοσοκομείο και αγνοούσαν ότι είχαν συνταγογραφηθεί φάρμακα στο όνομά τους.

Ποινικό μέρος

Ο διοικητής του ΠΓΝΑ Δημήτρης Αδαμίδης δήλωσε ότι της απόφασης του υπουργού προηγήθηκε η θετική γνωμοδότηση του αρμόδιου πειθαρχικού συμβουλίου, ενώ παράλληλα διεξάγεται και η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Επί της διαδικασίας σημειώνει ότι ο ίδιος είχε θέσει από τις 18 Αυγούστου τους δύο γιατρούς σε αναστολή άσκησης καθηκόντων, η οποία βάσει του νόμου έχει ισχύ 30 ημερών. «Εχοντας παρέλθει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, συνήλθε, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, εξετάζοντας, κατόπιν ερωτήματος του υπουργείου, εάν συντρέχουν οι λόγοι για να τεθούν οι γιατροί σε δυνητική αργία, η οποία ισχύει αρχικά για έναν χρόνο, με δυνατότητα παράτασης κάθε χρόνο, στην περίπτωση που δεν έχουν προκύψει αθωωτικά στοιχεία».

«Το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΠΓΝΑ είναι αποφασισμένα να τσακίσουν όλα τα φαινόμενα διαφθοράς» διαβεβαιώνει ο κ. Αδαμίδης και ευχαρίστησε τους ασθενείς που με τις καταγγελίες τους βοήθησαν στη διερεύνηση των υποθέσεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα