Πρόκληση Ευρωπαίου επιτρόπου: Η χρήση της Αγίας Σοφίας είναι «αμφιλεγόμενη»

«Χαϊδεύει» την Τουρκία για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας με την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας Γιοχάνες Χαν, καθώς χαρακτηρίζει απλά «αμφιλεγόμενη» την πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο μάλιστα η Αγκυρα απειλεί να μετατρέψει σε τζαμί.

Απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, ο κ. Χαν αναφέρει: «Η Επιτροπή επισημαίνει στην έκθεσή της, του 2016, για την Τουρκία, τις αντιδράσεις που προκαλεί η αμφιλεγόμενη χρήση της Αγίας Σοφίας για την πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών».

Πρόσθεσε επίσης πως σε προηγούμενη έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία οι αναφορές που είχαν γίνει για πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί «αποτέλεσαν αντικείμενο αντιπαραθέσεων».

«Η Ιστορία έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι η έλλειψη ευαισθησίας ως προς τα θέματα της θρησκείας και του πολιτισμού μπορεί να διαταράξει την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ε. ενθαρρύνει και στηρίζει τον διαθρησκευτικό διάλογο, με στόχο να διευρυνθούν η αμοιβαία κατανόηση και ο σεβασμός» καταλήγει ο κ. Χαν.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης σημείωνε ότι η τουρκική κυβέρνηση προβαίνει σε ενέργειες που προσβάλλουν το θρησκευτικό αίσθημα και το αίσθημα σεβασμού και μνήμης της παγκόσμιας Ιστορίας. Ανάλογη ερώτηση έχει καταθέσει και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ.