Πύρρειος νίκη της Μέρκελ επηρεάζει και την Ελλάδα

Η καγκελάριος έχασε οκτώ μονάδες ενώ ο Σουλτς καταποντίστηκε. Σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης που δεν βολεύουν τη χώρα μας • Εκπληξη των ακροδεξιών • Πάγωσαν ξαφνικά τα χαμόγελα και στις Βρυξέλλες Από τη 
Θεανώ Καρούτα

Η τρομακτική άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που διά στόματος κορυφαίου στελέχους του υποσχέθηκε «θα τους κυνηγήσουμε, θα κυνηγήσουμε την κ. Μέρκελ και θα πάρουμε πίσω τη χώρα και τον λαό μας», η «ήττα» της καγκελαρίου που μέτρησε σοβαρές απώλειες, η συντριβή των Σοσιαλδημοκρατών και η πιθανή είσοδος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στη νέα κυβέρνηση είναι οι «εικόνες» που από χθες συνθέτουν στη Γερμανία το νέο πολιτικό σκηνικό.

Ενα σκηνικό όμως που η δυναμική του αναμένεται να ρίξει βαριά τη σκιά του «την επόμενη μέρα», κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο. Η σκληρή οικονομική ατζέντα που κομίζει το FDP, η ήδη γνωστή στάση της Μέρκελ (και του Σόιμπλε) για την «αυστηρή τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων» στην ευρωζώνη και η παρουσία ενός κόμματος σαν το AfD στην Μπούντεσταγκ διαμορφώνουν συνθήκες ασφυκτικές -κυρίως- για την Ελλάδα που την περίοδο αυτή εναγωνίως αναζητεί «γρήγορες αποφάσεις για ρύθμιση του χρέους της» μέσα σε μια Ευρώπη γερμανοκρατούμενη.

Τα μηνύματα της κάλπης των χθεσινών ομοσπονδιακών εκλογών ήταν σαφή: Ο μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός απέτυχε. Μπορεί οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), το κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ, μαζί με το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) να αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη συγκεντρώνοντας, σύμφωνα με τα exit polls, ποσοστό 32,5%, έχασαν όμως 7,63% ποσοστιαίες μονάδες της δύναμής τους, κάνοντας τη Μέρκελ να παραδεχθεί πως ήλπιζε «σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

«Πασοκοποιήθηκε» ο Σουλτς

Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η απώλεια για τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι λαμβάνοντας το 20% των ψήφων φλερτάρουν με το χαμηλότερο ποσοστό τους στη μεταπολεμική ιστορία τους. Ο Μάρτιν Σουλτς, αντιμέτωπος με την «πασοκοποίηση» του κόμματός του, τη μετατροπή του από σοσιαλδημοκρατικό σε ένα κόμμα που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες διαφορές με τη Δεξιά, με την οποία άλλωστε συγκυβερνούσε, έκανε λόγο για «σκληρή και πικρή μέρα» και ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας των Σοσιαλδημοκρατών με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Φυσικά τα χειρότερα από κακά αποτελέσματα άνοιξαν τον χορό για τη διαδοχή του Σουλτς, με την αντιπρόεδρο του SPD Μανουέλα Σβέζιχ να γίνεται η πρώτη που δήλωσε πως δεν τίθεται θέμα παραμονής του στην ηγεσία του κόμματος και τον ίδιο να ανακοινώνει πως σκοπεύει να είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές του Δεκεμβρίου.

—-

Εκπληξη των ακροδεξιών 

Δυσάρεστη έκπληξη της εκλογικής διαδικασίας ήταν αναμφίβολα το ποσοστό του ακροδεξιού, ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, που συγκεντρώνοντας ποσοστό 13,5% (υψηλότερο από κάθε προσδοκία και κάθε προηγούμενο) ολοκληρώνει τρίτο την εκλογική κούρσα.

«Τα καταφέραμε. Είμαστε στη Βουλή και θα αλλάξουμε τη Γερμανία» δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εν μέσω πανηγυρισμών από το αρχηγείο του κόμματος, ενώ η 38χρονη Αλις Βάιντελ άρχισε την ομιλία της αναφερθείσα στην ισλαμοποίηση της Γερμανίας, που πρέπει να ανακοπεί. Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σουλτς αναφέρθηκαν στο ποσοστό του AfD στην Μπούντεσταγκ, με την καγκελάριο να το χαρακτηρίζει «πρόβλημα» για την κοινωνία και να υπογραμμίζει πως πρέπει «να κερδηθούν ξανά οι ψηφοφόροι που στράφηκαν σε αυτό» και τον Σουλτς να κάνει λόγο για «ιδιαίτερα λυπηρό αποτέλεσμα που κανένας δημοκράτης δεν μπορεί να δεχτεί».

Στην Μπούντεσταγκ θα βρίσκονται, ακόμα, από αύριο οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) που συγκέντρωσαν 10,5% των ψήφων, ύστερα από τέσσερα χρόνια αποχής, οι Πράσινοι (Die Grünen) με 9,5% και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 9%. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τα μεγάλα αστικά κέντρα, η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφτασε το 75,6%.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

Πάγωσαν ξαφνικά τα χαμόγελα και στις Βρυξέλλες 

«Εγώ ψήφισα, τώρα είναι η σειρά σας για μια πιο δίκαιη και ισχυρή Γερμανία σε μια ειρηνική και αλληλέγγυα Ευρώπη» έγραφε χθες ο Μάρτιν Σουλτς (φωτό) στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, ελάχιστα λεπτά αφότου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα – όντας χαμογελαστός και συνοδευόμενος από τη σύζυγό του σε εκλογικό κέντρο της πόλης Βίρσελεν. Λίγες ώρες μετά, όταν το «κουβάρι» των αποτελεσμάτων των γερμανικών εκλογών άρχισε να ξετυλίγεται από τη δημοσιοποίηση των exit polls, τα χαμόγελα πάγωσαν στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών.

Πάγωσαν όμως και τα χαμόγελα στις Βρυξέλλες, όπου ήδη επικρατούσε προβληματισμός όχι μόνο ως προς το πόσο θα κρατήσουν αυτή τη φορά οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, αλλά και για το τι είδους κυβέρνηση θα προκύψει στη χώρα.

Η τρομακτική άνοδος του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που εκλογικά μεταφράστηκε σε ποσοστό της τάξης του 13%, ήδη βάζει «βόμβα» στα θεμέλια οποιασδήποτε κυβέρνησης προκύψει «την επόμενη μέρα», καθώς αναμένεται να δημιουργεί διαρκώς προβλήματα στη Μέρκελ και στους κυβερνητικούς εταίρους της. Κατ’ επέκταση και στην Ευρώπη, που βλέπει την Ακροδεξιά να έχει πια έντονο πολιτικό αποτύπωμα στη νέα γερμανική Βουλή.

Σοσιαλδημοκρατικό «όχι»

«Κυβερνητικός συνασπισμός… Τζαμάικα», λοιπόν; Σίγουρα πρόκειται για το κυρίαρχο ερώτημα, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες μετά τη συντριβή τους ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τη Μέρκελ για τη δημιουργία νέου, μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, κάτι που η καγκελάριος ζήτησε στον Σουλτς να ξανασκεφτεί και να το συζητήσουν σήμερα.

Αντίθετα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) -όπως και οι Πράσινοι- δείχνουν διάθεση συνεργασίας με την πληγωμένη εκλογικά καγκελάριο, αν και μεταξύ τους δεν συμφωνούν. Κι αν τα χρώματα των κομμάτων στον νέο πολιτικό χάρτη σίγουρα δίνουν διάθεση… χαλαρότητας στο μάτι, στην πράξη τα πράγματα φαίνεται να διαμορφώνονται αλλιώς. Ποια θέση θα κρατήσουν -κυρίως οι Φιλελεύθεροι- σε κομβικά ζητήματα «αλλαγών στην Ευρώπη»; Ποια υπουργεία θα απαιτήσουν από τη Μέρκελ;

Ο δρόμος που ανοίγεται στη Γερμανία είναι μακρύς. Οπως και στην Ευρώπη, καθώς μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης η λήψη σημαντικών αποφάσεων θα παγώσει, ίσως και ως το τέλος του χρόνου.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα