Με εκτροπή του Νείλου κατασκεύασαν την Γκίζα

Απαντήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους γρίφους!  170.000 τόνοι ασβεστόλιθου μεταφέρθηκαν από κανάλια

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Στη… μίνι εκτροπή του Νείλου φαίνεται πως κρυβόταν τελικά εδώ και σχεδόν 4.600 χρόνια η απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα στην Ιστορία της ανθρωπότητας! Ο λόγος βέβαια για την κατασκευή της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας, που ακόμη και σήμερα προκαλεί δέος στον επισκέπτη, ειδικά αν σκεφτεί πως το «ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου» που υψώνεται περήφανα μπροστά του αποτελεί το απόλυτο δημιούργημα ενός πολιτισμού που άκμασε κατά την Εποχή του Χαλκού!

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν συναρπαστικές αποδείξεις που ρίχνουν φως στον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μετέφεραν τεράστια τεμάχια ασβεστόλιθου και γρανίτη, βάρους δυόμισι τόνων το καθένα, σε απόσταση 500 μιλίων, για να χτίσουν την Πυραμίδα του Χέοπα, περίπου το 2.600 π.Χ.

Με ύψος 146 μέτρα, είναι η μεγαλύτερη από όλες τις πυραμίδες, ενώ μέχρι τον Μεσαίωνα συνέχιζε να αποτελεί «το μεγαλύτερο οικοδόμημα που κατασκεύασε ο άνθρωπος». Τώρα, όμως, η ανακάλυψη ενός αρχαίου παπύρου, ενός τελετουργικού σκάφους και ενός έξυπνου συστήματος υδραυλικών δίνουν στοιχεία για τις υποδομές της τεράστιας πυραμίδας.

Σύμφωνα με το λεπτομερές υλικό που εντόπισαν οι αρχαιολόγοι, χιλιάδες εξειδικευμένοι εργάτες μετέφεραν 170.000 τόνους ασβεστόλιθου κατά μήκος του Νείλου πάνω σε ξύλινα σκάφη, που συγκρατούνταν μεταξύ τους με σχοινιά! Για τη μεταφορά κατασκευάστηκε ειδικά ένα σύστημα καναλιών σε ένα εσωτερικό λιμάνι που δημιουργήθηκε λίγα μόλις μέτρα από τη βάση της πυραμίδας.

Η αρχαιολογική αυτή ανακάλυψη έγινε μέσω ενός παπύρου που βρέθηκε στο λιμάνι Wadi Al-Jarf. Αν και ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι ο γρανίτης που βρίσκεται στις εσωτερικές αίθουσες της πυραμίδας ήταν λαξευμένος στο Ασουάν, 533 μίλια νότια της Γκίζας, και οι πέτρες από ασβεστόλιθο προέρχονταν από την Τούρα, οκτώ μίλια μακριά, οι αρχαιολόγοι διαφωνούσαν για τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρθηκαν.

Σήμερα, όμως, ο αρχαιολόγος Μαρκ Λένερ αποκάλυψε στοιχεία για μία χαμένη πλωτή οδό κάτω από το αμμώδες οροπέδιο της Γκίζας. Παράλληλα, μία ομάδα ειδικών με τη βοήθεια ειδικών ακτίνων λέιζερ κατάφερε να προσομοιάσει τα αρχαία σκάφη των Αιγυπτίων και να διαπιστώσει πώς ακριβώς έγινε η μεταφορά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα