Επιτέλους τέλος ο «δήμιος» Σόιμπλε!

Ο άνθρωπος που απαιτούσε με λύσσα το Grexit προορίζεται τώρα για πρόεδρος της γερμανικής ΒουλήςΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Αγαλμα, όπως ήθελε, έγινε ο Σόιμπλε. Ομως όχι από τους Ελληνες αλλά από τη Μέρκελ και τους εν αναμονή συνεργάτες της στην κυβέρνηση, που τον έστειλαν στη… σύνταξη ή, για να μην τον αδικούμε, στην τιμητική θέση της προεδρίας της γερμανικής Βουλής.

Ο άνθρωπος που καταδίκασε εδώ και επτά χρόνια τους Ελληνες σε… αργό θάνατο και με την πολιτική του έβαλε βόμβα στα θεμέλια της Ε.Ε. πλέον θα ασχολείται περισσότερο με τους Γερμανούς βουλευτές και (ας ελπίσουμε) λιγότερο με το μέλλον της Ε.Ε.

Ο «πρωταθλητής της λιτότητας», όπως έγραφε χθες ο «Independent», o άνθρωπος που απαιτούσε με λύσσα το ελληνικό Grexit το καλοκαίρι του 2015, τελικά βίωσε εκείνος το… exit από το υπουργείο Οικονομικών.
Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως «η επόμενη μέρα για την Ελλάδα» θα είναι ημέρα… απελευθέρωσης από τη μνημονιακή μέγκενη και τις ασφυκτικές πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής.

Απομάκρυνση

«Οι Ελληνες έχουν νέα εθνική εορτή: 27η Σεπτεμβρίου» ήταν το… προφητικό σχόλιο που έκανε χθες το πρωί ένας δημοσιογράφος στο twitter, ο Κρίστοφ Σμιντ, επιβεβαιώνοντας τη φημολογία που ήθελε εδώ και μέρες τον Σόιμπλε (έπειτα από 45 χρόνια βουλευτικής θητείας!) να υποχρεώνεται ουσιαστικά σε απομάκρυνση από τη θέση του προκειμένου να αναλάβει χρέη προέδρου της Μπούντεσταγκ.

Συναίνεσε λοιπόν ο σκληρός υπουργός να γίνει η Ιφιγένεια στον βωμό του πολιτικού ρεαλισμού, τον οποίο καλείται τώρα να υπηρετήσει η Μέρκελ, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πρασίνους. Το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) ανακοίνωσε πως προτίθεται να προτείνει στον Σόιμπλε την προεδρία της Μπούντεσταγκ – κάτι που με κάθε επισημότητα θα συμβεί στις 17 Οκτωβρίου. Οσο για το χαρτοφυλάκιό του; Φαίνεται να περνά στους νεοφιλελεύθερους του FDP, που δείχνουν αποφασισμένοι να πουλήσουν ακριβά το… εκλογικό τομάρι τους στην καγκελάριο, παίρνοντας ακριβά ανταλλάγματα ώστε να αποτελέσουν τελικά κομμάτι του νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτό άλλωστε σκοπεύουν να κάνουν και οι Πράσινοι, που λέγεται πως ενδιαφέρονται για το υπουργείο Ενέργειας – ένα χαρτοφυλάκιο που σε πολλά θέματα «ακουμπά» στο υπουργείο Οικονομικών.

Το ερώτημα που κυριαρχεί τώρα αφορά το όνομα του πολιτικού που θα διαδεχθεί τον εμμονικό Σόιμπλε, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ο… διάδοχός του να είναι ακόμη και χειρότερος (εάν υπάρχει τέτοιος).
Αν κρίνει κανείς ωστόσο από τις προγραμματικές δηλώσεις στελεχών του FDP, ο διάδοχος θα υιοθετήσει εξίσου σκληρή οικονομική ατζέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στηρίξουν νέα οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα, κάτι που σημαίνει αυτόματα πως η Ελλάδα θα βρεθεί πάλι στο στόμα του… θηρίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα