Θύμιο, μάταια καις τους αργαλειούς

Η προσπάθεια να επιστρέψουμε σε ένα χειρότερο παρελθόν υπηρεσιών δεν έχει κοινωνικούς συμμάχουςΗ ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, ως αντινεοφιλελεύθερο πατριωτικό κόμμα, είναι κατά της άνευ όρων δήθεν «απελευθέρωσης» της αγοράς των ταξί. Είμαστε ενάντια στην με το «έτσι θέλω» απαξίωση της περιουσίας χιλιάδων επαγγελματιών, στον στραγγαλισμό και στη μετατροπή τους σε χαμηλόμισθους υπαλλήλους μεγάλων εταιριών που θα υποκαταστήσουν τον ανεξάρτητο αυτοκινητιστή. Δεν λειτουργούμε, όπως άλλα κόμματα, ως ατζέντηδες μεγαλοξενοδόχων και είμαστε αντίθετοι στην υποκλοπή μεταφορικού έργου των ταξί από βαν και λεωφορεία τουριστικών επιχειρήσεων.

Η στάση μας αυτή βασίζεται στην κεντρική μας θέση υπέρ του Ελληνα νοικοκύρη επαγγελματία και της μικρής επιχείρησής του.
Αυτή μας όμως η θέση δεν σημαίνει πως είμαστε με τα συμφέροντα μαντράδων και ιδιοκτητών πολλών ταξί, πως επικροτούμε το χειρότερο είδος παρέμβασης στην ελεύθερη οικονομία, όπως με τη νομοθετική πρόθεση για απαγόρευση της εφαρμογής taxibeat, που στρέφεται σε βάρος των πολιτών και της ποιότητας των μεταφορικών υπηρεσιών που τους παρέχονται.

Μου αρέσει που χωρίς επιπλέον χρέωση ξέρω σε πόση ώρα θα είναι εκεί το ταξί και μπορώ να επιλέξω και να αξιολογήσω.

Μου αρέσει που ξέρω σε ποιο ταξί μπήκαν βράδυ οι κόρες μου ή η γυναίκα μου, ξέρω και ξέρουν το όνομα του οδηγού, τον αριθμό κυκλοφορίας, το πρόσωπό του. Νιώθουν και νιώθω ασφαλής.

Στο taxibeat, επειδή μετά βαθμολογείς, κοπήκανε τα σαλιαρίσματα μιας γνωστής μειονότητας και φροντίζουν πάντα το αυτοκίνητό τους να είναι καθαρό και να είναι ευγενείς και προσεκτικοί.
Αυτά τα επιχειρήματα περί ταξιτζήδων εκτεθειμένων ως πορνών στις βιτρίνες της Ολλανδίας είναι για τα πανηγύρια. Μέσο μετακίνησης παίρνουν οι πολίτες, δεν ψάχνουν ταξιτζή για γκόμενο, παρότι αναλογικώς είναι περισσότεροι οι μεγάλοι εραστές οδηγοί, οι οποίοι επίσης γνωρίζουν ποιος σκότωσε τον Κένεντι και πώς θα βγούμε από τα Μνημόνια.

Πέραν της πλάκας με τα στερεότυπα, που έτσι κι αλλιώς αφορούν μια μειονότητα, ο τρόπος λειτουργίας της εφαρμογής εξαφάνισε αγενείς και προκλητικές συμπεριφορές και αναβάθμισε την ποιότητα των υπηρεσιών.
Αγνοώ σε ποιον ανήκει η εταιρία, ποιος εκμεταλλεύεται την εφαρμογή. Δεν με ενδιαφέρει. Κάτι τέτοιο όμως θα έπρεπε να το είχαν φτιάξει μόνοι τους οι επαγγελματικές ενώσεις των αυτοκινητιστών εδώ και χρόνια. Οι πολίτες έμαθαν στο καλύτερο και η με νομοθετικό τσαμπουκά επιστροφή στο χειρότερο μόνο αρνητικά συναισθήματα και στάση θα φέρει στο μεταφερόμενο κοινό.

Εάν το ζήτημα, το μόνο που αληθινά υπάρχει, είναι το ποσοστό που πληρώνουν οι αυτοκινητιστές, να διεκδικήσουν την αλλαγή του. Εχουν δύναμη και μπορούν να διαπραγματευτούν. Η προσπάθεια όμως να επιστρέψουμε σε ένα χειρότερο παρελθόν υπηρεσιών δεν έχει κοινωνικούς συμμάχους.

Οποιος δεν θέλει αξιολόγηση από τους πολίτες ας μη συνεργάζεται με κανένα taxibeat. Κανείς δεν τον υποχρεώνει και δεν μπορεί να το απαγορεύσει σε συναδέλφους του. Αλλιώς να απαγορεύσουμε και τις κριτικές ξενοδοχείων, εστιατορίων, ταινιών. Μόνο όποιος έχει λερωμένη τη φωλιά του φοβάται την αξιολόγηση του καταναλωτή.

Σε μια ελεύθερη οικονομία δεν είναι ανεκτές ούτε αποτελεσματικές τέτοιες συντεχνιακές λουδίτικες παρεμβάσεις, όπου απλά οι υφαντές θέλουν να κάψουν τους μηχανοκίνητους αργαλειούς νομίζοντας πως θα εμποδίσουν το μέλλον. Θύμιο, μάταια τους καις, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Η πλειονότητα των αυτοκινητιστών είναι βιοπαλαιστές, συγγενείς μας, φίλοι μας, γείτονές μας. Θα είμαστε στο πλάι τους για την προστασία τους από τη νεοφιλελεύθερη ανθρωποφαγία τεμπέληδων γόνων, όμως πρέπει να περάσουν στη νέα εποχή, με ευρηματικότητα, με ελληνικό δαιμόνιο, με καλύτερες και πιο ανταγωνιστικές υπηρεσίες, και όχι με άλματα στον αναχρονισμό, που θυμώνουν τους πολίτες πελάτες τους και τους στερούν κοινωνικούς συμμάχους.

Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα