Μέτρα και (ευσεβείς) πόθοι!

Ασκηση επί χάρτου (για ακόμη μία φορά) το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που προ- βλέπει πλεόνασμα (3,5%) και ανάπτυξη (2,4%)Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Στα πρόσθετα μέτρα ύψους 535.000.000 ευρώ, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί για το 2018, και στις αισιόδοξες προβλέψεις ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,2% του ΑΕΠ και ανάπτυξη 1,8% βασίζεται το προσχέδιο «ευχολόγιο» του νέου Προϋπολογισμού. Το προσχέδιο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετά τον αγιασμό για την έναρξη των εργασιών της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Για άλλη μια χρονιά το «πρόπλασμα» του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2018 αποτελεί άσκηση επί χάρτου, καθώς είναι ακόμη άγνωστη η πορεία των εσόδων τον (κρίσιμο) Σεπτέμβριο, ενώ η εδραίωση της παρουσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα μεγαλώνει τον κίνδυνο νέων μέτρων. Εξάλλου, το δημοσιονομικό συμβούλιο έχει ήδη χαρακτηρίσει αισιόδοξη την εκτίμηση για ανάπτυξη 1,8% φέτος.

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι το 2018 θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ και ανάπτυξη 2,4%, διότι, πέρα από τα πρόσθετα μέτρα που έχει ήδη συμφωνηθεί να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο η υπεραπόδοση του 2017. Υπενθυμίζεται ότι ο φετινός μνημονιακός στόχος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,75% του ΑΕΠ, ενώ το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι ο πήχης θα φθάσει ακόμη ψηλότερα, στο 2,2%.

Κοινωνικό μέρισμα

Χάρη στην προσδοκώμενη υπεραπόδοση, η κυβέρνηση διακηρύττει ότι θα μπορέσει να διαθέσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ως «κοινωνικό μέρισμα» για την ενίσχυση δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και πιθανώς, επίσης, για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ή/και για αναπτυξιακές δράσεις.

Ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο απαραίτητη είναι η προηγούμενη έγκριση του κουαρτέτου των δανειστών, οι οποίοι είναι πολύ πιθανόν να θεωρήσουν ότι μέρος της υπεραπόδοσης είναι συγκυριακό. Εκτιμάται ότι, στην καλύτερη περίπτωση, το «κοινωνικό μέρισμα» θα φθάσει τα 500.000.000 ευρώ. Το προσχέδιο προβλέπει, επίσης, μείωση της ανεργίας από το 20,2% φέτος στο 19% το 2018.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα