Πολυκατοικίες: «Ναι» στις κάμερες σε διαμερίσματα!

Προϋπόθεση για την τοποθέτησή τους η συμφωνία των 2/3 των ενοίκωνΡεπορτάζ
Παναγιώτης Στάθης

Αυστηρές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση καμερών χωρίς καταγραφή ήχου, στην είσοδο διαμερίσματος πολυκατοικίας, θέτει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Με την υπ’ αριθμόν 5/17 γνωμοδότησή της λύνει τη διαφωνία μεταξύ των ενοίκων ορόφου πολυκατοικίας όπου ο ένας δεν ήθελε την κάμερα του άλλου και αποφαίνεται ότι για να τοποθετηθεί κάμερα που καταγράφει μεγαλύτερο εύρος από την είσοδο του διαμερίσματος (π.χ. ασανσέρ, σκάλες) απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των 2/3 των ενοίκων του ορόφου.

Στην πόρτα

Αντίθετα, επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς η τοποθέτηση, αν περιορίζεται το πέδιο εµβέλειας της κάµερας στον απολύτως απαραίτητο χώρο µπροστά από την πόρτα εισόδου του διαµερίσµατος.
Σε οροφοδιαμέρισματα, στην υπ’ αριθμ.134/2015 απόφασή της, η Αρχή έχει κρίνει ότι η τοποθέτηση κάµερας στην πόρτα του διαµερίσµατος είναι νόµιµη, µε την προϋπόθεση ότι λαµβάνεται όσο το δυνατόν λιγότερη εικόνα από κοινόχρηστους χώρους, όπως η σκάλα και το ασανσέρ.

Ομως, σε συγκροτήµατα κατοικιών για την ασφάλεια των κοινόχρηστων χώρων και των προσώπων που κυκλοφορούν σε αυτούς απαιτείται απόφαση της γενικής συνέλευσης των ενοίκων.

Οπως αναφέρει η Αρχή: «Εγκατάσταση µπορεί να πραγµατοποιηθεί µόνο µε απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, σύµφωνα µε τις διατάξεις του οικείου κανονισµού και, εφόσον τέτοια εγκατάσταση δεν προβλέπεται στον κανονισµό, απαιτείται συναπόφαση και των δύο τρίτων των ενοίκων της πολυκατοικίας (όπου σε κάθε ένοικο αντιστοιχεί µία ψήφος). Υπεύθυνος επεξεργασίας του συστήµατος βιντεοεπιτήρησης είναι η γενική συνέλευση του συγκροτήµατος».

Ακόμη, σύμφωνα με παλαιότερη γνωμοδότηση της Αρχής, οι κάµερες του συστήµατος βιντεοεπιτήρησης στους κοινόχρηστους χώρους δεν επιτρέπεται να ελέγχουν την πρόσβαση στα κατ’ ιδίαν διαµερίσµατα.
Η δε µονάδα ελέγχου δεν επιτρέπεται να βρίσκεται σε διαµέρισµα, αλλά πρέπει να εγκαθίσταται σε κοινόχρηστο χώρο µε ελεγχόµενη πρόσβαση (π.χ. κοινόχρηστη αποθήκη), εκτός αν η επεξεργασία πραγµατοποιείται από εξουσιοδοτηµένο προσωπικό ασφαλείας (π.χ. εταιρία ασφαλείας ως εκτελούσα την επεξεργασία).

Επιπλέον, το υλικό από τις κάμερες δεν μπορεί να αναρτηθεί σε ιστοσελίδα ή να επιδειχτεί σε τρίτα πρόσωπα (εκτός διωκτικών Αρχών ή δικαστηρίων), ενώ δεν επιτρέπεται σε καµία περίπτωση λήψη ή καταγραφή δεδοµένων ήχου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα