Αγιασμός με απουσίες στη Βουλή

Παρά τη δίωρη καθυστέρηση, ήταν ουκ ολίγα τα άδεια έδρανα! Κάθισαν στα «ορεινά» Τσακαλώτος, Σπίρτζης Ρεπορτάζ
Δημ. Αλειφερόπουλος

Με τους μισούς βουλευτές αλλά σχεδόν σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο τελέστηκε στην αίθουσα των συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη της Γ΄ Κοινοβουλευτικής Συνόδου. Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος και, παρότι πρώτη φορά η τελετή δεν προγραμματίστηκε στις 11 το πρωί, ως είθισται, αλλά τελέστηκε στη μία το μεσημέρι, προκειμένου να προλάβουν να παραστούν οι βουλευτές από την περιφέρεια στην αίθουσα, τελικά προσήλθαν μόνο οι μισοί. Οι περισσότερες απουσίες, όπως κατέγραψαν οι κάμερες, ήταν από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σχεδόν σύσσωμη παρέστη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς τις ενδυματολογικές προτιμήσεις, γενικά δεν παρατηρήθηκε κάτι το αξιοπερίεργο και σχολιάστηκε μόνο το ολόλευκο της Κατερίνας Μάρκου και το πουά (από πάνω μέχρι κάτω) της Αννας Καραμανλή…

Από νωρίς το πρωί στο περιστύλιο της Βουλής είχε στρωθεί το κόκκινο χαλί, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο. Εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, παρόντες στον αγιασμό ήταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ενώ απουσίαζαν ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Στα υπουργικά έδρανα και δίπλα στον πρωθυπουργό κάθονταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου. Οι κ. Τσακαλώτος, Σπίρτζης και Βερναρδάκης προτίμησαν να καθίσουν στα «ορεινά» και όχι μαζί με το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο.

Αμέσως μετά την τέλεση του αγιασμού από τον κ. Ιερώνυμο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ζήτησε από τους βουλευτές να διακρίνονται από σωφροσύνη, ενώ λίγο πριν αποχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας ασπάστηκε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πλησίασε τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας και ασπάστηκε το χέρι του. Αίσθηση και σχόλια προκάλεσε η κίνηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αννας Βαγενά, η οποία μετά την ολοκλήρωση της τελετής πήρε τον βασιλικό με τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος είχε ράνει τους βουλευτές, τον έβαλε στην τσάντα της και αποχώρησε.

«Κρυφτούλι» Ιερωνύμου για την ταυτότητα φύλου

Τη γλώσσα της διπλωματίας επιστράτευσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, ο οποίος προτίμησε να «κρυφτεί» όταν ρωτήθηκε ποια είναι η θέση της Εκκλησίας για το νομοσχέδιο που έχει φέρει η κυβέρνηση για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Εξερχόμενος από το Μέγαρο της Βουλής και ερωτηθείς σχετικά από τη «δημοκρατία», ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας απάντησε ότι «όλα αυτά είναι παιχνιδίσματα, η Εκκλησία έχει τις δικές της θέσεις, η πατρίδα μας έχει τις παραδόσεις, έχει την οικογένεια», για να καταλήξει ρίχνοντας το καρφί του (όχι ιδιαίτερα αιχμηρό, πάντως…) ότι «όλα τα άλλα είναι εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας και τον χρόνο μας». Ετσι, ο κ. Ιερώνυμος ούτε εξαπέλυσε βέλη κατά της κυβέρνησης ούτε «αφόρισε» το νομοσχέδιο για τη διόρθωση φύλου, που έχει προκαλέσει τριγμούς στα κόμματα και στην κοινωνία, ούτε βέβαια έδωσε την «ευλογία» του.

Αλλά και νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε με τον Νίκο Βούτση πριν από την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού για την έναρξη της νέας Κοινοβουλευτικής Συνόδου, ο κ. Ιερώνυμος κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής «να ρίξει και μια ματιά στον χώρο της Εκκλησίας», εστιάζοντας στις ταραγμένες το τελευταίο διάστημα σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας – Πολιτείας. «Βλέπουμε ότι οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας περνούν από διάφορες μορφές και ακούγονται πάρα πολλά πράγματα. Νομίζω ότι πρέπει να σηκώσουμε τον πήχη λίγο πιο ψηλά όλοι μας και η Βουλή των Ελλήνων και ο πολιτικός κόσμος και ο εκκλησιαστικός κόσμος, μακριά από προλήψεις, δογματισμούς, από διάφορες ιδεοληψίες» είπε με νόημα ο κ. Ιερώνυμος και συμπλήρωσε πως δεν πρέπει «να μη μας απασχολεί πλέον το θέμα σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, αλλά το θέμα να πάει πιο ψηλά στις σχέσεις Εκκλησίας και έθνους, αυτό το έχουμε ξεχάσει» είπε, με τον πρόεδρο της Βουλής να σημειώνει ότι «στη διάρκεια αυτής της Συνόδου ή οπωσδήποτε της επόμενης, πάντως αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου, θα τεθούν και τα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα