Εμβολιασμός για διπλή «άμυνα»

Το τσίμπημα-ασπίδα απέναντι και στην εποχική γρίπη αλλά και στην πνευμονίαΟ εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την εποχική γρίπη και την πνευμονία, που αναμένεται να μας απασχολήσει από τον ερχόμενο Δεκέμβριο έως τα τέλη Μαρτίου. Συγκεκριμένα, το εμβόλιο της εποχικής γρίπης προστατεύει από τους διάφορους τύπους του ιού της γρίπης, συμπεριλαμβανομένου και του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα ασφαλές και κλινικά δοκιμασμένο εμβόλιο εδώ και πολλά χρόνια σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η καλύτερη περίοδος για τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης είναι η περίοδος Οκτωβρίου – Νοεμβρίου κάθε έτους. Ωστόσο, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι μπορείτε να εμβολιαστείτε καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Η συχνότερη μορφή μικροβιακής πνευμονίας είναι η στρεπτοκοκκική και η καλύτερη προφύλαξη από την πνευμονιοκοκκική πνευμονία είναι το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου. Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών συμπεριλαμβάνεται τόσο το συζευγμένο PCV13 όσο και το πολυσακχαριδικό PPSV23. Το εμβόλιο για την εποχική γρίπη χορηγείται με απλή ιατρική συνταγή και είναι διαθέσιμο σε όλα τα φαρμακεία, τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία (πληροφορίες στα τηλέφωνα 2105212054 και 2105212000, καθώς και στο σάιτ www.keelpno.gr).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών, εφόσον χρειάζεται, και περιλαμβάνει μία δόση του εμβολίου. Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου που πρέπει να εμβολιαστούν είναι:

Τα παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye ύστερα από γρίπη, οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας (Εντατική Μονάδα Νεογνών κ.λπ.), άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς και παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Ασθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα