Πρεμιέρα για τη δομημένη συνέντευξη

Θα είναι στα κριτήρια της αξιολόγησης για την επιλογή 81 γενικών διευθυντών στο Δημόσιο! Από εβδομάδα η διαδικασίαΡεπορτάζ
Νίκος Τσίτσας

Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει η διαδικασία της συνέντευξης με την οποία θα ολοκληρωθεί η επιλογή των γενικών διευθυντών στο Δημόσιο, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας». Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΑΣΕΠ με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα για την υλοποίηση της τελικής φάσης αξιολόγησης των γενικών διευθυντών.

Θα διαγωνιστούν οι υποψήφιοι για τις 81 θέσεις γενικών διευθυντών, ενώ πρώτη φορά θα ισχύσει το κριτήριο της δομημένης συνέντευξης, αν και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον πώς ακριβώς θα διεξαχθεί στην πράξη…
Σημειώνεται ότι προϊστάμενοι γενικών διευθύνσεων επιλέγονται υπάλληλοι της κατηγορίας Π.Ε. ή T.E., εφόσον έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου γενικής διεύθυνσης για τουλάχιστον ένα έτος ή έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου διεύθυνσης για τουλάχιστον τρία έτη και κατέχουν τον βαθμό Α’ με πλεονάζοντα χρόνο τουλάχιστον οκτώ έτη στον βαθμό αυτόν.

Για τη μοριοδότηση των υποψηφίων λαμβάνονται υπόψη τα τυπικά και τα εκπαιδευτικά προσόντα, καθώς και τα προσόντα επαγγελματικής κατάρτισης, η εργασιακή εμπειρία και η άσκηση καθηκόντων ευθύνης, οι εκθέσεις αξιολόγησης καθώς και η δομημένη συνέντευξη.

Η δομημένη συνέντευξη περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες: Η πρώτη περιλαμβάνει δομημένη συζήτηση επί θεμάτων σχετικών με το αντικείμενο του φορέα και τις αρμοδιότητες των οργανωτικών μονάδων των σχετικών με την προκηρυσσόμενη θέση, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει ανάπτυξη ενός υποθετικού σεναρίου γενικού διοικητικού ενδιαφέροντος (situational interview), που έχει ως σκοπό να αξιολογήσει τις διοικητικές ικανότητες του υποψηφίου να προγραμματίζει, να συντονίζει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να λαμβάνει αποτελεσματικές αποφάσεις και να διαχειρίζεται κρίσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, «η διεξαγωγή της δομημένης συνέντευξης αναδεικνύεται σε μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία για την ανανέωση της κουλτούρας επιλογής στελεχών στις ανώτερες θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα και είναι ένα από τα βασικά “κλειδιά” του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης για την αποκομματικοποίηση και ανεξαρτησία της Δημόσιας Διοίκησης».

Η επιλογή των γενικών διευθυντών γίνεται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ), στο οποίο πρόεδρος είναι ο Διονύσιος Λασκαράτος, αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ (μετέχουν επίσης ως μέλη επιστήμονες από το ΑΣΕΠ και το Επιστημονικό – Εκπαιδευτικό Συμβούλιο του ΕΚΔΔΑ και ο γενικός γραμματέας του φορέα, η θέση του οποίου είναι προς πλήρωση).

Το ΕΙΣΕΠ εξετάζει τις αιτήσεις των υποψηφίων και έχει την ευθύνη μοριοδότησης κάθε υποψηφίου. Στη συνέχεια καταρτίζει για κάθε προκηρυσσόμενη θέση πίνακα με πενταπλάσιο αριθμό υποψηφίων που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία κριτηρίων, οι οποίοι καλούνται στη διαδικασία της δομημένης συνέντευξης. Εκείνοι που θα επιλεγούν τοποθετούνται στη νέα θέση για θητεία τριών ετών. Στα τέλη του έτους αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία επιλογής των διευθυντών με τη συμμετοχή των νέων γενικών διευθυντών στις αντίστοιχες επιτροπές που θα συγκροτηθούν ανά υπουργείο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα